Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ритон от Боровското съкровище, открито през  1974 г.
Ритон от Боровското съкровище, открито през 1974 г.

"В България можем да не говорим само за едно място, Долината на траките и всички свързват това с Южна България, а напротив - дори по брой на съкровища в Северна България има повече такива - заяви по БНР проф. Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей в Русе. - Боровското съкровище е едно от най-важните, защото фигурите, които се съдържат, невидимият мит, както казва проф. Иван Маразов за сюжетите по каната, всъщност показват древната митология, вярванията на траките.

Така че, показването на това съкровище не е самоцелно, не е защото е сребро и злато, а защото е изключително важен елемент от нашето минало и история".

То е открито точно преди 50 години и е от IV в. пр. Хр.

Трактористът, който го е разровил, е получил 300 лева от държавата, а археологът Димитър Иванов бил награден с орден "Кирил и Методий" Първа степен и екскурзия до Тунис.

От БАН взели ръкописа му за книга, посветена на съкровището, но той така и не стигнал до публиката.

В момента то е в Канада като част от изложбата "Първите владетели на Европа", но негова реплика може да се види в Историческия музей в Русе, както и на паната, които са поставени в чест на годишнината на Лапидариума в града.

Град Борово в Русенска област отново ще показва прочутото Боровско съкровище

Съкровището, открито край малкото градче Борово на петдесетина километра от Русе, от години обикаля света. То е едно от свидетелствата за времето на траките или желязната епоха.

Преди 50 години, когато в страната ни земята започва да се обработва от трактори с дълбоки плугове, заедно с почвата, се обръща и историята, разказа преди време пред "Хоризонт" трактористът Стоян Кирилов, чийто плуг обърнал историята на родното му Борово. Дотогава никой не подозирал, че в тази част на българската земя е имало тракийска царска власт.