Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Иран Ебрахим Раиси КАДЪР: Екс/@raisi_com
Президентът на Иран Ебрахим Раиси КАДЪР: Екс/@raisi_com

Иран мобилизира армията си и изпрати 40 спешни екипа да търсят по суша и по въздух президента Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан, които потънаха в неизвестност в неделя, след като хеликоптерът им се разби в близост до границата с Азербайджан заради лошо време, съобщи “Ал Джазира”.

Раиси се връщал от иранската провинция Източен Азербайджан, където е имал среща с азербайджанския президент Илхам Алиев. С него са пътували още аятолах Але-Хашем, проповедникът на петъчната молитва в Табриз, външният министър Хосейн Амир Абдоллахиан, Малек Рахмати, губернатор на провинция Източен Азербайджан, и още няколко души.

След срещата президентът на Иран е пътувал в конвой от три хеликоптера. Два от тях, в които са пътували министри и други официални лица, са кацнали благополучно. Заради мъгла и лошо време обаче се губи връзката с третия хеликоптер - на президента Раиси. Потвърдено е, че в летателната машина освен президентът, са се возили също външният министър и проповедникът на петъчната молитва.

Според “Ал Джазира” хеликоптерът може да е претърпял твърдо кацане или да се е разбил в района на медна мина. Като място на инцидента се определя точка между Джофа и Варзакан в провинция Източен Азербайджан, приблизително между 70 и 100 км от един от най-големите градове в Иран - Тебриз, накъдето хеликоптерът е пътувал.

Появи се разнопосочна информация в медиите. “Ал Джазира” твърди, че няма връзка с хората в хеликоптера на президента, нито информация за състоянието им. “Това може да е, защото аварията е много тежка или защото районът не е покрит от мрежата. Трябва да изчакаме и да видим”, обясни Фуад Изади, професор по световни изследвания в университета в Техеран.

Агенция “Тасним” пък посочи, че някои от спътниците на президента са успели да се свържат с централния щаб, което породи надежда, че инцидентът може да завърши без жертви. Заради тежките метеорологични условия спасителните екипи дълго време не можеха да достигнат мястото на инцидента, въпреки че в района бяха разпределени 40 спешни екипа с 8 линейки и дронове. А началникът на въоръжените ирански сили мобилизира армията и всички военни ресурси в търсенето. Ирак предложи помощ.

Ебрахим Раиси е определян като потенциален наследник на аятолах Али Хаменей. В случай на внезапна смърт иранската конституция гласи, че първият вицепрезидент – който сега е Мохамад Мохбер – ще поеме президентския пост с одобрението на върховния лидер, а до 50 дни трябва да бъдат организирани нови избори. Според иранската политическа йерархия държавният глава е върховният лидер Али Хаменей, а президентът се счита за глава на правителството, втори по власт.