Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Израелски Ф-16 излита на мисия от база на израелските ВВС. Такива самолети са фаворити в започващия търг на МО.
Израелски Ф-16 излита на мисия от база на израелските ВВС. Такива самолети са фаворити в започващия търг на МО.

12 години ще се плащат БТР-ите, задължително ще се правят в “Терем”

Изтребители Ф-16, които са ползвани от Израел, но са модернизирани, са фаворит за нов многоцелеви боен самолет на българските Военновъздушни сили.

Предимство за израелските машини било, че така България ще може да закупи повече от 8 бойни самолета с отделените за целта 1,5 млрд. лева.

8 нови изтребителя за ВВС е минималната бройка, която предвижда новият проект за инвестиционен разход на военните. В сряда той трябва да бъде представен от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов за одобрение на Министерския съвет заедно с проекта за нови бронирани машини за Сухопътните войски. Точката обаче не фигурира в предварителния дневен ред на МС.

За разлика от предния търг за изтребители, когато бе заковано, че срещу 1,5 млрд. лв. ще бъдат взети 8 нови самолета, сега тази бройка е минимална. Израелците пък продадоха 8 употребявани Ф-16 на Хърватия за 420 млн. евро, което според български военни означава, че

България би

могла да вземе

9 или 10 такива самолета. Новите изтребители да са Ф-16 се обяви открито лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Каракачанов обаче обясни, че не би купил 30-годишни самолети, каквито в предния конкурс предлагаха с обща оферта САЩ и Португалия.

Министерството на отбраната ще изпрати запитвания за оферти до Израел за техните модернизирани Ф-16, до САЩ за Ф-18, до Швеция за “Грипен”, до Франция за “Рафал” и до Германия за “Юрофайтър”.

България предпочита да вземе нови изтребители, но не би отказала добра и изгодна оферта и за употребявани, обясни Каракачанов.

Приоритетна

е цената

В предния конкурс, при който бе избран “Грипен”, новото производство на изтребителите бе задължителен критерий. Затова шведите победиха предложенията на Португалия и САЩ за употребявани Ф-16 и на Италия за “Юрофайтър”, също втора ръка.

България иска да закупи общо 16 самолета, но тази сделка ще стане на два етапа. Засега се искат само 1,5 млрд. лв. за първия етап от сделката. В сумата влиза и поддръжка на изтребителите за 3 години и обучение на пилотите и техниците.

До 150 нови бронирани машини пък са намалили искането си Сухопътните войски. Първоначално проектът бе за над 200, но за такова количество няма да им стигнат предвидените 1,22 млрд. лв.

Задължително условие при търга за бронираните машини е те да се сглобяват в български заводи. Намеренията на правителството са това да става в холдинга “Терем”, който е на подчинение на МО.

За да се задвижи процедурата по искане на оферти, е нужно и одобрението на Народното събрание.