Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България е помолила Китай да изпрати военни да търсят изчезналия български алпинист Боян Петров. Това съобщи външната министърка Екатерина Захариева след среща на премиера с Бойко Борисов с китайския посланик.

Надяваме се военните са имат по-добра техника, която да може да лети над 6000 метра, обясни тя.

Споделяме притесненията за Боян Петров. Още при получаване на информацията, че е изчезнал, изпратихме спасителни екипи. Свързах се с Пекин и оттам бе оказана пълна подкрепа, каза посланикът Джай Хайджоу след срещата.

Премиерът Бойко Борисов увери преди днешното правителствено заседание, че се полагат всички усилия за спасяването на алпиниста Боян Петров.

"В пълна комуникация сме с близките му, както и с властите в Непал и Китай. Извикал съм китайския посланик, за да осигурят трасе за хеликоптера, ако има възможност да лети", каза Борисов и заяви, че се надява Петров да бъде намерен жив и здрав.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева информира, че не вчера, а едва днес е намерен подходящ хеликоптер, който може да лети. Тя изтъкна, че китайската страна оказва пълно съдействие и уточни, че са изпратени 6 професионални спасители, които въпреки лошото време 12 часа стоят горе, за да могат да тръгнат към лагер 2. По думите й в момента, в който времето позволява, хеликоптерът ще полети.

Екатерина Захариева обясни пред журналисти в МС, че продължава търсенето на други фирми и техника, която да може да лети на височина над 6100 метра, защото спасителите са на тази височина и не разполагат с техника, която да лети на повече от 5000 метра.

Посланикът на Китай Джан Хайджоу съобщи пред медиите в МС, че още от първия момент, когато е получена молбата за помощ, са били изпратени спасители и заяви, че издирването на Боян Петров ще продължи. Били са задействани местните власти в Тибет, за да се положат максимални усилия да продължи издирването на алпиниста, добави дипломатът. Вчера сутринта е имало допълнителни разговори във връзка с хеликоптерите и допълнителна техника, но възможностите на хеликоптерите са за максимална височина от 6100 метра, каза дипломатът.

Премиерът Борисов коментира и случая с онкоболната Теодора. Той увери, че е било направено всичко възможно, за да може нашата сънародничка да се върне в България. "Много трудно беше, но вече е факт и дай Боже вече да се лекува така, както казва медицината", заяви Бойко Борисов.