Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимки: Пиер Петров и Благой Кирилов
Снимки: Пиер Петров и Благой Кирилов

Почетната македонска рота и прелитането на тройка изтребители МиГ-29 ниско над центъра на София събраха най-много овации по време на военния парад за 6 май.

За първи път рота от Македония взема участие в честванията у нас. А президентът Румен Радев в словото си ги нарече "братя македонци".

От години в парада не вземаха участие бойни самолети. Причините бяха или липса на средства или ниска облачност, при която прелитането е опасно. Тази година обаче бе включено прелитане както на един транспортен "Спартан" и учебни "Пилатус", така и на бойните Су-25 и Миг-29. Въздушната част бе затворена именно от миговете, които единствени показаха и фигури от висшия пилотаж при прелитането си над центъра на София.

Парадът тази година бе с по-голямо участие на бойна техника, тъй като отбелязва 140 години от създаването на Българската армия. Бяха показани както джипове "Мерцедес" и "Хамър", така и бронирани машини "Гардиън" и Командос", които са участвали в мисиите на България в Ирак и Афганистан. Бяха изкарани и танкове Т-72, самоходни гаубици и зенитно-ракетни комплекси.