Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

Посланик Коцев ще докладва в МС

ГЕРБ се втвърди, партньорът Сидеров призова Цветанов да мълчи, разчитал на здравия разум на Борисов

Съвет по сигурността свика за петък сутринта премиерът Бойко Борисов заради дипломатическата криза между Великобритания, НАТО и ЕС, от една страна, и Русия - от друга, след отравянето на шпионина Сергей Скрипал. Конфликтът вече бе определен като най-големия след края на Студената война.

Пред съвета, на който ще има и представител на президента Румен Радев, ще докладва посланикът на България в Москва Бойко Коцев. В сряда вечерта той се прибра в София, след като бе повикан за консултации. Викането на посланик за консултации е дипломатическа мярка, която показва напрежение в отношенията между две държави и е само една степен по-ниско от отзоваването на дипломат.

Доклади ще изнесат шефовете на специалните служби. По неофициална информация те са

получили

доказателства от

английските

спецслужби,

че Русия стои зад отравянето на Скрипал.

След като изслуша Коцев и шефовете на службите, Съветът по сигурността към премиера Борисов трябва да реши дали България ще се присъедини към 18-те държави от ЕС, които изгониха руски дипломати като шпиони.

“В началото на седмицата, когато пак имаше такова събиране, нямаше информация, която да предизвика такава мярка. В петък ще чуем новата информация и ще вземем решение”, коментира силовият вицепремиер Красимир Каракачанов.

БОЙКО КОЦЕВ
БОЙКО КОЦЕВ

Министърката по европредседателството Лиляна Павлова също потвърди, че темата за гонене на руски дипломати от България ще е основна на заседанието.

Междувременно зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов втвърди партийната позиция към Русия.

“България трябва да е солидарна, а

солидарността

означава

действия”,

каза той в четвъртък, запитан дали България ще отзовава посланици.

“Ние трябва категорично да застанем солидарно зад евро-атлантическата общност. В противен случай България може да бъде изолирана и това няма да ни го простят всички българи, които подкрепят евро-атлантическите ценности”, каза още Цветанов.

На въпроса как трябва да се изрази тази солидарност - с отзоваване на посланик или изгонване на дипломати, той отвърна: “Това ще бъде тежко управленско политическо решение. И това по конституция е ангажимент на изпълнителната власт.”

Зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група обясни, че изразява мнението на по-голямата част от демократичната общност в България. А също - че е наясно с позицията на партньорите от “Атака” и че до момента няма единна позиция в коалицията.

“Уважавам всяко различно мнение и не мога да се сърдя на Волен Сидеров, защото той го е декларирал през всичките години. Но всяка партия може да изразява своето мнение, което не кореспондира към коалиционното споразумение. Това е ситуация, която не е коментирана, когато е подписвано споразумението, но сме си оставили възможността всяка партия да изразява позицията си”, коментира Цветанов действията по случая “Скрипал” може да взривят управляващата коалиция.

Цветанов коментира и думите на държавния глава Румен Радев, че позиция по темата с него не е съгласувана. “Това е в компетенцията на правителството.

Ако президентът

прочете чл. 105

от конституцията,

ще си даде

отговор

и няма да задава въпроси”, каза той.

Цветанов разговарял вчера сутринта с Борисов и посочил него фактите, поради които трябва да сме солидарни с европейското семейство и с евро-атлантическите държави. “Не бих искал да пресъздавам разговора, но е важно, че премиерът има невероятно чувство за отговорност и да чува различното мнение”, подчерта зам.-шефът на ГЕРБ.

Разчитам на здравия разум на премиера Борисов, който води балансирана позиция. Другите в ГЕРБ да се въздържат, отговори на втвърдената позиция на ГЕРБ лидерът на “Атака” Волен Сидеров.

“Нито Великобритания, нито Русия са членове на ЕС, така че, ако не реагира, България не предава никого”, подчерта Сидеров. И призова Съветът на коалицията ГЕРБ - “Обединени патриоти” да се събере възможно най-скоро, за да излезе с единна позиция.

“Мнението ми съвпада изцяло с това на Волен Сидеров. Действително

трябва да има

балансирана

позиция,

съгласувана вътре в коалиционния съвет”, заяви и другият съпредседател на “Обединени патриоти” - лидерът на НФСБ Валери Симеонов. “Естествено, че ние сме солидарни с НАТО и ЕС” - съгласи се той и с Цветанов. Но продължи - “От друга страна, българската позиция трябва да е много внимателна и балансирана. Докато няма доказателства за поръчителя, не е редно да се излиза с позиция. Ако бъде доказано престъпление и някаква свързаност с Русия, тогава да се предприеме експулсиране и всякакви други дипломатически мерки.”

Защо нямаше такава реакция при окупацията на Крим и Донбас, вметна Валери Симеонов.

БСП отново поиска изслушване на премиера Борисов в парламента по случая “Скрипал”.