Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В края на май в. "България днес" посещава Асен Гаргов в с. Габра, където той живее и разказва как композиторът се бори с ракаи се надява на ремисия. Както се разбра днес - безуспешно. Музикантът е починал. Ето текста

Не се предавам, надявам се да стопирам рака, но е много скъпо

Лили АНГЕЛОВА, снимки Пламен КОДРОВ

"Мъча се, жестоко ме боли, но не съм се предал! Продължавам борбата с болестта, няма да й се давам."
Така тъжно, но и с надежда посрещна екипа на "България Днес" легендата на българската естрада Асен Гаргов в село Габра, където в последните няколко години живее.
67-годишният изпълнител днес (25 май 2017 г. - б.р.) отново заминава за Турция в Истанбул със съпругата си Даниела за поредната химиотерапия.
"Правят ми ги една по една, но там разтворите, които вливат, са много различни от тези, с които лекуват в България. При турците всичко е индивидуално и чрез терапията вече три метастази са ми стопени. Но лечението е много, много скъпо", обясни тъжно Гаргов. Въпреки всичко композиторът не унива и е оптимистично настроен. "Няма да се лъжем, сега се стремим да овладеем процеса, да стигна до ремисия, защото моето онкологично заболяване на стомаха няма пълно излекуване."


Въпреки мъките си Гаргов постоянно е в контакт със съселяните си, които му предлагат храни от домашното си стопанство. "Мили са хората, тук, на село, се чувствам доста добре. Съпругата ми пътува често до София и когато е там, до мен е синът ми, ето и днес го хващате тук. Не мога да ви поканя вътре, защото не ми е удобно. По цял ден лежа и болките ми са нечовешки. Опитвам да се държа все пак и заради близките си", замислено обясни Гаргов, който е свалил десет килограма от теглото си след химиотерапиите. "Не ми забраняват нищо да ям, но как да имам апетит, когато от химията, която ми вливат, почти постоянно ми е лошо", разказва Асен, който в добрите дни на заболяването си най обича да гледа телевизия. "Следя "Гласът на България". Радват ме многото таланти, с които е пълна страната ни. От време на време си спомням за хубавите години, които имахме, но нямам никакви сили нито да свиря, нито да си мисля за музика или песни."
В борбата си с онкологичното заболяване Гаргов е доволен, че почти всичките му приятели останали зад гърба му и често се чува с тях по телефона.
Иначе в момента състоянието на легендарния китарист е задоволително. Само за тази година 67-годишният изпълнител повече от четири пъти е пътувал до Истанбул, където докторите му направиха пълни изследвания и решиха да изчакат с операциите. Засега е само на химиотерапия. Китаристът има онкологично заболяване на стомаха, което е хванато навреме. Преди да замине за чужбина, Гаргов си прави и у нас операции, които също бяха успешни.


Асен Гаргов: Много ми се живее!

- В добро състояние на духа ви намирам, г-н Гаргов!
- Само аз си знам как се чувствам, но не мога да ви поканя вътре, защото едва се движа, по цял ден лежа.
- Не се предавате, това ли е най-важно, за да победите болестта?
- Моята болест не може да се победи. Може само да изпадна в ремисия, за да продължа още малко живота си. Много ми се живее! Но това е така с всички хора.
- Кога заминавате за Турция?
- Утре (на 24 май). Силно се надявам да имам още по-добър резултат, но за съжаление много е скъпо лечението. Не ми стигат парите.
-
- Не. От никого нищо не очаквам. Давал съм много на страната си, права сте, но битката си е моя. За съжаление само с това не става. Трябват и пари.