Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРЕД БЛОКА: Експремиерът пали колата си всяка сутрин в 8,30 часа.  СНИМКИ: АВТОРЪТ
ПРЕД БЛОКА: Експремиерът пали колата си всяка сутрин в 8,30 часа. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Навремето Луканов ме питаше: Защо се кахъриш за хората?Е, и до днес се чудя!

Противно на подозренията, че тъне в охолство и пари в тайни сметки, експремиерът Жан Виденов не афишира висок социален статут. Напротив - все още живее в обикновен панелен блок в Пловдив.

На пръв поглед един от най-мразените български политици води обикновен и доста затворен начин на живот, показа наблюдение на екип на "168 часа" над Виденов, продължило повече от месец.

Провалилият се премиер излиза всяка сутрин в 8,30 часа от къщи, облечен в обикновен тъмен костюм без вратовръзка, с преметната през рамо голяма кожена чанта, и тръгва за работа. Качва се на автомобила си.

Единствената промяна, която забелязва репортер на "168 часа", е, че е сменил

древния фиат пунто със стар опел вектра

Седанът изглежда на 15 години и е много далече от представите за луксозна кола. Цената на подобни модели варира между 3 и 4 хиляди лева.

Жан Виденов шофира сам до работното си място - Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. Малко преди 9 часа сутринта влиза вътре и цял ден не излиза. Доцентът не напуска сградата до 17,30 часа, когато се прибира обратно към къщи.

През цялото време той не излиза нито за обяд, нито за разходка. Никакви магазини или други ангажименти не го отклоняват и от пътя към дома. Около 18 часа след лекциите Виденов паркира опела до панелката, в която живее, и се прибира. Нито пазарува храна, нито излиза на бира с приятели.

Бившият премиер е преподавател от дълги години във висшето училище по мениджмънт, външноикономическа политика, европейска интеграция и международни бизнес преговори, договори и сделки.

Има написани 7 учебника,

но се хабилитира като доцент чак през 2016 г. От 2012 до 2015 г. е участвал в пет изследователски проекта с международно финансиране. Специализирал е в областта на обучението на студенти чрез казуси в IESE, Барселона, Испания и има сертификат от университета в Навара.

Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив не се радва на особена популярност в Пловдив и има общо 661 студенти редовно обучение. Младежите не знаят нищо за двете години, в които техният доцент е управлявал България. Повечето от тях са били бебета, когато е бил премиер, но са му фенове в настоящата му професия.

“Не ми преподава лично, но съм чувал добри неща за него

от приятели - споделя второкурсник. - Едва ли някой тук може да каже нещо лошо по негов адрес."

В края на семестъра трудно може да се намерят студенти, на които Жан Виденов преподава. Те вече са заминали на бригади в САЩ и са приключили със семестъра и сесията.

Освен че е преподавател, бившият премиер е и член на Съвета на директорите и

главен секретар на “Евро Трейд Консулт"

- фирма за строителство, която минивузът притежава. Интересното е, че там съизпълнителен директор доскоро е бил политическият опонент на Виденов, антикомунистът Спас Гърневски, който в момента е депутат от ГЕРБ.

От години Жан Виденов избягва участия

по медиите

и не иска да коментира политически въпроси. Въпреки това и въпреки негативното му отношение към журналистите той прие кратък разговор със "168 часа".

Кабинетът му е малък, а бюрото - подредено. Върху него са поставени много папки и документи, но никакви лични вещи, нито снимки на семейството, нито някакви спомени от любими места.

Бившият премиер е максимално дистанциран и скрит в себе си.

Прави уговорката, че не иска да вземе отношение по актуалната политическа обстановка, нито да си спомни собственото си премиерстване.

"И моите политически опоненти, и

медиите са ме анатемосали

така че хората да не ми вярват. Но нямам нищо против, нека истината си остане за мен", започва разговора човекът, довел България до катастрофа през 1997 г. Според него има сливане на медии с политически кръгове.

“Рано или късно всеки се продава - няма независими"

- допълва той с мрачно изражение.

Резултатът от изборите за новото 44-то Народно събрание не го е изненадал. Все пак се възмущава колко наивни са станали хората, за да гласуват за човек, "продаващ бензин-менте и лекарства извън срок на годност". Отказва да се ангажира с прогнози за това дали кабинетът "Борисов-3" ще изкара пълен мандат и каква опозиция ще бъде бившата му партия БСП.

Оттук Жан Виденов преминава на международна тематика. На глобалната сцена той забелязва определена тенденция. "Изборът на Доналд Тръмп, Брекзит и резултатите на крайнодесните в Европа са ясен индикатор за убежденията на все повече хора. Това е ответен удар срещу медиите, пропагандиращи либерализъм", казва доцентът по мениджмънт.

Не се притеснява да говори открито за частната инициатива дир.бг, в която той е участвал преди години. Според него проектът се е провалил в първоначалния си замисъл да се откъсне изцяло от медийното статукво.

Какво казва експремиерът за КТБ, защо съвестта му е чиста и защо се е отказал от политиката, четете в хартиеното издание!

РАБОТОХОЛИК: На подреденото бюро няма снимки на семейството му или на любими спомени.
РАБОТОХОЛИК: На подреденото бюро няма снимки на семейството му или на любими спомени.
РАБОТНО МЯСТО: Виденов прекарва целия ден във висшето училище.
РАБОТНО МЯСТО: Виденов прекарва целия ден във висшето училище.