Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

За първи път от 71 години ще можем да наблюдаваме с просто око голямата Дяволска комета, докато преминава през Слънчевата ни система този месец.

Кометата е два пъти по-голяма от връх Еверест и има светлинен ореол като подкова или две рогца. Оттам идва и прозвището ѝ „Дявол", което получава лятото на 2023 година.

Иначе кометата се казва Понс-Брукс и е наблюдавана за последен път през 1954 г. преди завръщането ѝ миналото лято. Тя се води късопериодична комета, която преминава през Слънчевата ни система на всеки 70 години, предаде BTV.

Късопериодичните комети обикалят около Слънцето за по-малко от 200 години, докато при дългопериодичните това може да отнеме хиляди или милиони години. През юли месец миналото лято небесното тяло внезапно стана 100 пъти по-ярко заради внезапно избухване, което ѝ придаде дяволитата форма. Други изригвания са се случили на 5 октомври, 1 ноември, 14 ноември, 14 декември и 18 януари, според сайта за космически новини Space.com.

Как може да видим кометата

Към този момент кометата се вижда от Северното полукълбо по здрач близо до западния хоризонт. Засега ще ви е нужен бинокъл или телескоп, за да я видите.До края на март тя може да бъде достатъчно ярка, за да се види с невъоръжено око от някои места. Ще продължи да се изсветлява до най-близкото си преминаване до Слънцето на 21 април.

Кометата ще остане видима от Северното полукълбо (и у нас) до началото на май, когато ще започне да избледнява, след това само от Южното полукълбо през юни, преди да изчезне до 2095 г.

Най-ясно ще може да видите кометата ще далеч от градските светлини при ясно небе.