Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Лорер
Даниел Лорер

4-ма са били задържани за 24 часа заради нападението, пуснали са ги

По-тежки наказания за прояви на расизъм и ксенофобия, ще поиска депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер. Това обяви той пред "24 часа" дни, след като сам стана обект на агресия.

Миналия четвъртък той стана жертва на протестиращи, засекли го в кафене на метри от входа на парламента. За инцидента се разбра от съобщение от пресцентъра на ПП, в което партията осъди нападението. На видеа в социалните мрежи се чува как протестиращи отправят към Лорер обиди като "еврейски боклук", "ционист", "умрял", "айде в Украйна" и как приканват полицията да го арестува. Вижда се как е бутан и притискан, докато, пазен от полицията, се връща в парламента. Протестиращите бяха 30 души, събрали се по обед пред задния вход на Народното събрание, но исканията им не станаха ясни.

Кадър от момента, в който Даниел Лорер излиза от кафенето, пазен от полицаи, докато протестиращите го бутат и притискат.

СТОПКАДЪР: ФЕЙСБУК
Кадър от момента, в който Даниел Лорер излиза от кафенето, пазен от полицаи, докато протестиращите го бутат и притискат. СТОПКАДЪР: ФЕЙСБУК

Телесна повреда, заплаха или обида, когато са на основа на расизъм или ксенофобия, да бъде признато в Наказателния кодекс за по-тежко престъпление, настоява Лорер.

През юни миналата година променихме Наказателния кодекс, за да се превърнат престъпленията на омраза, расизъм и ксенофобия в квалифициран състав. Тоест - когато е извършено престъпление с такива мотиви, те да бъдат утежняващи вината. Но ще се наложи в скоро време той да бъде отварян отново, защото ЕК ни критикува, че това продължава да не се случва в България, обясни Лорер.

Според него промените са необходими, за да не се позволява ксенофобията и омразата да рушат тъканта на обществото. Убеден съм, че ние, като Народно събрание, ще си свършим работата, но отново опираме до българската прокуратура, която трябва да бъде запозната с този вид престъпление, за да може да търси отговорност в такива случаи именно по този текст на НК, а не като общи престъпления, коментира депутатът от ПП-ДБ. Според него и в момента редови квалифицирани състави не се взимат предвид при установяване на престъплението и определянето на присъдите. Затова, когато престъплението е омраза, ксенофобия, расизъм, това трябва да се отразява като по-тежко наказание, убеден е Лорер.

Той обясни, че за него въпросът с инцидента от миналия четвъртък е приключил. Не е подавал жалба в полицията, но в събота бил извикан за показания. Прокуратурата беше сезирана от Българския хелзинкски комитет. В петък с остра позиция излезе и премиерът Николай Денков.

Още в същия ден в СДВР са установили самоличността на някои от участниците в агресията.

Според официалното съобщение на "Промяната" агресивните протестиращи са били привърженици на "Възраждане". От партията на Костадин Костадинов отрекоха.

Настояваме институциите да се самосезират за тази клевета на ПП-ДБ, ще им помогнем и в установяването на факта, че "Възраждане" няма нищо общо с това. Заигравката на ПП-ДБ с етническия произход на този или онзи техен представител е изключително опасна, защото застрашава етническия мир в България", се казва в позицията на "Възраждане" от неделя. "Законът не дели българските граждани, не ги делим и ние от "Възраждане". Когато някой престъпник е от еврейски произход или декларира такъв, това не го прави по-малко престъпник, нито пък обвинителите му - антисемити, казват от партията на Костадинов.

За нападението над Лорер са били задържани 4-има души. Сред тях лидерът на "Обединение 29" Любомир Петров, заловен в Сливен, и още двама негови членове. Обединението се представя като надпартийно, целта му е да обедини всички българи. 29 е заради 28-те области, а допълнителната цифра е за чужбина. Обединението много харесва Крумовите закони. Твърди, че е "за", а не "срещу". Преди месец е имало среща в спа дестинация. Членовете му не са известни.

След 24 часа в ареста всички са били пуснати без обвинения, тъй като прокурорът е преценил, че няма престъпление. Аргументирал се, че имало викове, но не и удари. Заради репликите "крадец" Лорер можел да търси правата си по частен ред с тъжба за обида, аргументирал се обвинителят от Софийската районна прокуратура. И отказал да образува разследване за хулуганство.

Сред разпитаните в събота е бил и лидерът на партия МИР Симеон Славчев. В понеделник той разпрати позиция до медиите, в която разказа какво се е случило и поиска Лорер да бъде подведен под наказателна отговорност за набеждаване.

Протестиращите влезли в кафето, за да питат Лорер "защо гласува България да доставя оръжие за Украйна, защо искат да вкарат страната ни във война, защо не гласуват надбавки на пенсионерите". "Той отказа да отговаря на въпросите ни и поиска да напусне кафето. Тъй като на входа/изхода вече се намираха десетина граждани, той нямаше как да ги избута и помоли стоящите отпред полицаи да го изведат. Държа да подчертая, че всички граждани съдействаха на полицаите да влязат в кафето и безопасно да изведат от него Лорер, както и че никой в кафето не е проявил агресия или обиждал на расова основа Лорер", разказва Славчев. Той допълва, че в събота, в деня на национален траур, в 5-о РПУ били повикани той, Росен Миленов и други граждани, които присъствали в заведението. И определя действията на Лорер и Денков като "политическа репресия".