Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иво Христов
Иво Христов

“Промяната” одобри 15 имена и ги качи на вътрешна платформа - да се запознаят членовете преди вота на конгреса в края на март

Eвродепутатът, журналист и бивш шеф на кабинета на Румен Радев Иво Христов е възможно да поведе алтернативна на БСП лява листа за евровота на 9 юни. Неговото име се обсъжда да е начело на списък от кандидати, издигнати от “Изправи се, България” на Мая Манолова в коалиция с други леви формации, разкриха запознати.

Петър Витанов
Петър Витанов

“Засега нямам яснота нито дали, нито как”,

лаконичен бе Христов пред “24 часа” в неделя. И допълни, че има много неизвестни, но ако бъде обявявано нещо, ще е в срок

Разговори за подобна листа обаче се водят много активно, довериха източниците ни. В нея са поканени да се включат и другите трима настоящи евродепутати от БСП - Петър Витанов, Сергей Станишев и Елена Йончева, които са сред най-острите критици на соцлидерката Корнелия Нинова.

Петър Витанов бе изключен от БСП на последния конгрес миналия февруари. Той оглави инициативния комитет за референдума за 3 март, който се свързва с Румен Радев. И дори се очакваше да застане сред първите имена в бъдещ президентски проект, но такъв засега не се обявява. В неделя Витанов не бе открит за коментар, тъй като пътува за САЩ като част от делегация на Европарламента по покана на фонда “Маршал”. Той и колегите му ще имат срещи със сенатори и конгресмени, както и в Бюрото по киберсигурност. Очаква се Витанов да се прибере след седмица, но близки до него разкриха, че още не е взел решение дали ще се кандидатира отново за ЕП.

Бившият президент на ПЕС Сергей Станишев също запази мълчание за бъдещите си планове. И Елена Йончева все още не е обявила дали ще играе пак за Брюксел.

От БСП спрягат за водач на своята листа зам.-шефа на партията и на парламента Кристиан Вигенин. Очаква се в нея да е и депутатът и бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета “Орешарски” Драгомир Стойнев. Спряга се и името на дъщерята на Румен Овчаров Теодора. Червените ще одобрят окончателно имената около 27 април, когато ще се събере Националният съвет.

До края на април всички евролисти трябва да са готови, тъй като предизборната кампания стартира на 9 май.

Сергей Станишев
Сергей Станишев