Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алена Щерк е починала от тежка черепно-мозъчна травма
Алена Щерк е починала от тежка черепно-мозъчна травма

Два пъти Алена Щерк е викала полиция заради разправии с бившия си приятел Виктор Спига, който е задържан за убийството ѝ. Тя обаче не е подала сигнали за тормоз, макар да е приканвана от униформените, а се е оплакала само, че не е върнал колата ѝ.

И трите случая са от тази година. Първо на 2 февруари Щерк се обадила в 3-о РУ в София, че бившият ѝ приятел я тормози. На място пристигнал екип полицаи, които предупредили Спига. Поканили Алена да отиде в участъка и да подаде жалба срещу него. Тя обаче не го направила.

Само 9 дни по-късно Алена отново се оплакала от костариканеца с италианско гражданство. Тя звъннала на тел. 112 и заявила, че има скандал с бившия си приятел. Полицаи отишли на място, но Спига не бил там. Криминалистите не открили данни за физическо насилие. Щерк отново била поканена да подаде заявителски материал, но решила да не го прави.

Едва на 11 април тя отишла в 7-о РУ в София. Подала сигнал, че Спига не е върнал в срока, в който са се разбрали, колата ѝ. По случая е образувана преписка и материалите са били изпратени в прокуратурата, казаха от МВР. От държавното обвинение посочиха, че се работи по случая.

Щерк бе обявена за издирване на 27 май, а трупът ѝ - открит 2 дни по-късно. В нощта срещу понеделник в Италия бе задържан бившият ѝ приятел Виктор Спига. Той бил хванат с нож с остриета от двете страни, заради което може да го съдят за носене на хладно оръжие. Българската прокуратура го е обвинила за убийството на Алена.

Според обвинението 40-годишният мъж е причакал жената пред дома ѝ в столичния кв. “Бояна” в нощта срещу 27 май. Нападнал я с бухалка и почнал да я удря по главата. Щерк починала от множество тежки травми.

Близките ѝ подали сигнал, че жената я няма, и от МВР започнали издирване. От прокуратурата образували досъдебно производство за отвличане, тъй като труп към онзи момент нямало. Изпратили и европейска заповед за арест на Спига. Тя била за похищение. Докато разследвали случая, от МВР забелязали, че има забавяне в преминаването на колата на Алена, карана от Спига, между две камери на пътя Перник - Радомир. Затова решили, че именно там може да е трупът и започнали акция по издирване на тялото. В нея се включили и приятели на Алена, които открили трупа именно в посочения участък.

Разследването им показало, че Спига е наел кола под наем и е преминал границата с Гърция още на 27 май. Оттам мъжът се качил на ферибот и пристигнал в Италия. Джипиесът на колата под наем издал точната локация на мъжа. Така той бил задържан от тамошните власти, докато се прибирал от нощно къпане. Дърпал се при задържането, а заради ножа в ръката на мъжа 10 полицаи участвали в ареста му.

Очаква се на Апенините да започне процедурата по екстрадицията му. Тя може да приключи за дни, ако Спига се съгласи да се върне у нас доброволно. В противен случай ще се гледа дело, което обикновено отнема 2 месеца до окончателното решение на съда.