Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марио и Габриела са сред задържаните.
Марио и Габриела са сред задържаните.

Бандитите влезли през покрива на къща, собственикът празнувал в механа на долния етаж

Подсъдимият по “Килърите 2” Жечо Белясин беше задържан заедно с петима негови съучастници за кражбата на 350 000 лв. от механа в Банско. Тя беше обрана на 8 март, а шестимата бяха арестувани след акция по заповед на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Кражбата станала навръх Деня на жената, докато собственикът и негови приятели празнували в заведението, което е точно под жилището на мъжа. Бандитите използвали момента и проникнали през покрива, като преди това се покатерили до него чрез стълба. Влезли вътре и задигнали прибраните в гардероб 350 000 лева и над 200 грама злато. След това избягали пеша.

Пистолетът е открит в дома на Жечо.
Пистолетът е открит в дома на Жечо.

Ходили над 3 км, преди да се качат на кола. Умишлено я повредили и викнали Пътна помощ. Така смятали, че си осигуряват алиби. Самият шофьор на помощния автомобил също бил част от бандата.

Парите прибрали в колата и я качили на репатрак.

Веднага след кражбата криминалистите започнали работа по случая. На място открили ДНК и други доказателства. Така в средата на май било ясно кои са хората, извършили престъплението. Затова на 13 май главният секретар издал заповед за организация и сформиране на екипи, тъй като се оказало, че крадците са от различни области.

В операцията участвали областните дирекции на полицията в Кюстендил, Благоевград, Монтана, София-област, Видин и националната полиция. Точно в 6 часа на 31 май криминалистите влезли в 10 жилища. Веднага задържали Борислав Севдин, Венцислав Стоилов, Габриела Симова, Марио Рангелов, Жечо Белясин и Георги Христов. Шофьорът на пътната помощ и двама от обирджиите са от дупнишкото село Яхиново, един е от София и един от Монтана.

При акцията били открити много предмети, свързани с кражбата. Един от тях е газовият пистолет на обрания, който бил в дома на Жечо в Монтана. Той не е бил заявен за откраднат, защото мъжът не обявил притежанието му в районното управление в Банско. В къщата на Венци пък имало дрога. Криминалистите открили около 4 грама кокаин и 10 грама марихуана. Резервация от почивка издала, че съпрузите Габриела и Марио се върнали в Банско още на 9 март. Те били на почивка, предполага се, че целта им била да наблюдават от място работата на полицията.

Повечето задържани имат предишни криминални прояви. Най-известен е Жечо Белясин, който е подсъдим по делото “Килърите 2”. Парадоксално, групата не е дадена на съд за убийства, а само за два грабежа, става ясно от обвинителния акт, внесен от спецпрокуратурата. По него Белясин е посочен като участник в бандата. Любопитното е, че той не е бил в екипите, обрали 220 000 лв. от банда и опитали да задигнат джип БМВ X6 от ексшефа на “Информационно обслужване” Иво Николов.

Кражбата от механата в Банско от 8 март е третата най-голяма в района. През август м.г. бандити задигнаха над 700 000 лв. от дома на бизнесмен в Дупница. Месец по-късно бе обрано и жилището на търговец в Благоевград, а апашите си тръгнаха с около 400 000 лв. Общото е, че и в двете кооперации апартамент има дупнишки бандит, известен с прозвището си Бахамата. Смята се, че той е дал информацията за двата обира. Задържаните сега са подозирани за тях, но са обвинени само за кражбата в Банско.

Очаква се районната прокуратура да им поиска постоянен арест.