Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки че е от религиозното малцинство друзи, тя е в кабинета, подкрепян от “Хизбула”

Гордее се, че е от екипа, въвел ДДС в страната

Новата министърка на информацията на Ливан Манал Абдул Самад може да конкурира всяка манекенка или модел. Визията й не отстъпва по нищо на хубавиците, които сме свикнали

да гледаме

на кориците

на модните списания

Красавицата е само една от няколкото подобни на нея привличащи вниманието жени в новия кабинет на арабската страна. Но това, което е по-интересно от външния вид на министрите, е, че заклелото се преди седмица правителство е подкрепяно от шиитската партия “Хизбула”. А военизираното й крило се определя от САЩ като терористична групировка.

Създадено е, за да се бори срещу израелците в Южен Ливан. От почти 40 години съществува

като бойна организация

и е обвинявано за десетки атентати.

Според позиция на българското правителство може да се направи обосновано предположение, че именно тази организация е замислила бомбения експлозив на летището в Сарафово. Камикадзе се взриви през 2012 г. край Бургас до автобус с израелски туристи.

Затова съставът на Министерския съвет, в който е Манал Самад, е приеман нееднозначно в Ливан и по света.

Самата тя

не е член на политическото крило на “Хизбула”,

което представлява интересите на най-голямата религиозна общност - шиитите. Манал Самад

е номинация на по-малката Либерална демократична партия. Формацията защитава правата на малцинството на друзите.

Те изповядват разновидност на исляма.

Към тях правоверните мюсюлмани се отнасят с недоверие, защото не одобряват стремежа на друзите към равенство на мъжете и жените, отричане на робството и отделянето на църквата от държавата.

Джамиите според техните вярвания трябва да са без минарета.

Племето живее в затворени общности, но няма статистика каква част от жителите на Близкия изток съставляват, защото не са били преброявани от 90 години. Предполага се, че са между 1 и 2 милиона.

Друзите са споменати в “Махалото

на Фуко”

на Умберто Еко, при това в негативен смисъл. Нарича ги ужасна секта и твърди, че с нея са свързани смразяващи поверия. Според изследователи на движението членовете на тази религиозна общност говорели с кодови думи, които разбирали само те, за да се пазят от правоверните мюсюлмани.

Дори в текстове от XIX век се говори за

тайни връзки

на друзите с масоните

Днес вече те не са обвити чак в такава тайнственост, признати са за пълноценно общество в Ливан, но затвореността на племето е обяснима, тъй като живее предимно в планината.

Манал Самад е от семейство на друзи от областта Чуф - най-големия природен резерват в страната, който се намира във високите части на Южен Ливан. Макар и да може да се похвали с перфектна визия,

в автобиографията си тя набляга на професионалната си кариера. Гордее се, че е един от хората, които са въвели ДДС в Ливан. Работила е повече от 22 години във финансовото министерство.

Образованието й е впечатляващо. Завършила е Сорбоната, откъдето притежава докторска степен по финансово право, а след това и “Харвард”.

По собственото й мнение тя е човек с добро познание в областта на данъците, науката, аналитичното мислене, учи бързо и е любознателна. Смята, че притежава високо чувство за отговорност, че работи здраво, че е добре организирана и подредена, самоуверена, иновативна и мотивирана.

Девизът й е "Никога не се отказвам и никога не спирам да мечтая".

Въпреки красотата на Манал Самад ливанските сайтове

не споменават нищо за

личния живот

Няма информация дали е омъжена, има ли деца, какви са хобитата й и как прекарва свободното си време. Може би защото като представителка на друзите умее добре да пази собственото си пространство. Но сега, когато вече е министър, вероятно медиите ще се заинтересуват да научат повече за красивата Манал.