Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАСЕМ СОЛЕЙМАНИ
КАСЕМ СОЛЕЙМАНИ

Ген. Касем Солеймани - ръководител на страховитото подразделение “Кудс” на Революционната гвардия на Иран, бе наречен преди време от ЦРУ “най-могъщия оперативен работник в Близкия изток днес”. Той бе архитект на иранската военна експанзия в Близкия изток, на когото приписваха безброй подвизи на фронтовете в Ирак, Сирия, Ливан, Йемен и Газа. Бе посочен поименно и като поръчител на атентата срещу израелските туристи в Бургас през лятото на 2012 г.

Месец след атаката в интервю за “24 часа” тогавашният вицепремиер на Израел и бивш шеф на израелското военно разузнаване Моше Яалон заяви: “Ние знаем кой стои зад атентата - това е Иранската революционна гвардия и по-специално бригадите “Кудс”, ръководени от Касем Солеймани. Този човек е поръчителят. Той е отговорен за цялата кампания на терор”. След интервюто иранското посолство в София веднага обвини Израел, че се опитва да дискредитира добрите връзки между Техеран и София.

Солеймани бе начело на елитните ирански сили “Кудс”, провеждащи тайните операции в чужбина, още от 1998 г. Известно е, че 62-годишният генерал съветваше силите на Башар Асад в конфликта в Сирия, въоръжавайки хиляди мюсюлмански шиитски бойци да воюват заедно с тях, както и че дърпаше конците на паравоенни отряди в Ирак.

В страната си този белокос тайнствен мъж, син на фермер, бе почитан като национален герой.

Смятаха го за по-могъщ и

от президента на страната и за човек, който до голяма степен определя политиката на Техеран в целия регион на Близкия изток.

Напоследък все по-често се появяваше на снимки с върховния духовен водач аятолах Али Хаменей.

“Военният фронт е истинският изгубен рай на човешкия род”, обясняваше Солеймани нежеланието си да влезе в политиката, в която често го намесваха.

През годините няколко пъти плъзваха слухове, че е убит - при самолетна катастрофа през 2006 г. в Северозападен Иран и при бомбардировка през 2012 г. в Дамаск, която ликвидира високопоставени помощници на Асад. През ноември 2015 г. също бе разпространена фалшива новина, че генералът е убит или тежко ранен, предвождайки верни на Асад сили в битките край Алепо.

В. “Гардиан” припомни, че през 2018 г. той отправи предупреждение към Тръмп: “Казвам ви, знайте, че сме близо до вас на място, където не мислите, че сме. Вие ще започнете войната, но ние ще я приключим.”

В ракетната атака заедно с Касем Солеймани бе убит и Абу Махди ал Мухендис - шеф на иракските сили “Катаеб Хизбула". Точно неговата организация стоеше зад скорошните атаки над американското посолство в Багдад. А преди това, по всяка вероятност, и зад ракетните атаки по саудитските петролни рафинерии. Абу Махди бе подозиран и за отвличането на катарските принцове в Ирак през 2015 г. Той бе ветеран от ирано-иракската война, сражавал се срещу режима на Саддам. А през 80-те години на миналия век в Кувейт задочно му бе издадена смъртна присъда.

Ген. Солеймани и Абу Махди ал Мухендис бяха убити в зоната за контрол на летището в Багдад, но далеч след последния чекпойнт, където няма хора и коли. Което говори за една добре планирана операция.

Смъртта на Солеймани предизвика взрив от реакции в Близкия изток. Рано сутринта в Йерусалим премиерът Бенямин Нетаняху събра силовите министри и ръководителите на тайните служби, за да бъдат обсъдени контрамерки в случай на иранска атака. По същото време в Техеран силите за сигурност се събраха на спешно заседание, което бе удостоено с присъствие от самия аятолах Хаменей - прецедент, какъвто не е имало в близките 30 години.

Анализите на специалистите сочат, че иранците със сигурност ще отговорят на убийството, но

това не означава началото

на конвенционална война,

а по-скоро асиметрична конфронтация. Става дума за координирани атаки срещу американските интереси и тези на техни най-близки съюзници на различни места по света. Това от своя страна може да предизвика Вашингтон към ракетни удари по ирански цели, включително и на територията на самата ислямска република. Възможно е да се очаква и иранска атака по Израел. Чуждите посолства там вече получиха най-висока степен на предупреждение.