Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С таен доклад само 5 години след 9 септември соцгенералът Йонко Панов предлага крути мерки за комунизиране на Българската православна църква. Един от главните поводи за реакцията на властта срещу църквата е, че по Великден владиците отказали да агитират за изборите

за правителството на ОФ.

"След Великден всички владици обхождаха епархиите си и макар да бе преди изборите за народни съвети, никой от тях в речите си не е казал нищо за тези избори. Окръжни за изборите някои от тях издадоха, но в речите си нищо не казаха. Даже нещо повече - в службата ни има материали за водене на агитации против изборите от митрополити и свещеници", пише в доклада на ген. Йонко Панов.

В доклада генералът обръща внимание върху ролята на Българската православна църква като едно от "главните реакционни гнезда", свързани със западните шпионски централи. Сред мерките срещу църквата, които той предлага, са да се направят промени в Светия синод. Да се направи чистка в ръководството на църквата, като се отстранят неудобните митрополити.

За да осъществи плана си, предлага подмолни методи - чрез съкращение на епархиите по бюджетни съображения да се приложи пределната възраст за служба и за митрополитите или да бъдат накарани да си подадат оставката. Също така соцгенералът иска да се проведе съкращение на епархиите. Постепенно от 11 да се намалят на 6, а по-късно и на 3 "по бюджетни причини".

"Да се вземат ключови позиции в църквата от доверени ОФ духовници и миряни.

Такива ключови позиции са: главен секретар на синода, началник на културно-просветното отделение, началник на църковно-стопанското отделение, директор на книгоиздателството, редактор на "Църковен вестник", ректорите на семинариите и Богословския институт, игумените на Рилския, Бачковския и Троянския манастир", пише още в предложението на генерала.

За осъществяване на плана си ген. Йонко Панов разчитал на Дирекцията по вероизповеданията.

"Да се обърне внимание по подготовката на истински ОФ духовни кадри. По този пункт досега не се е мислило. За тая цел трябва да се потърси вещ и изпитан човек, какъвто сега не може да се намери", пише също в доклада си той.

Освен чрез секретни заповеди, антицърковната пропаганда както у нас, така и във всички социалистически страни се води и чрез снимки. Най-скандалните фотоси от времето на режима показват абсурдната ситуация как деца протестират срещу църковните празници, каквито отдавна се правят в СССР. Фотографиите са служели на властта да изобразят една от най-утвърждаваните тези от началото на комунистическия режим: "Религията е опиум за народа."

Грубата манипулация в началото на режима е заместена от по-рафинирани методи в годините близо до 10 ноември. От лозунги и агитационни снимки след 1944 г. се стига до внедряване на агенти в църквите. Парадоксът е, че властта, от една страна, завзема религиозните институции отвътре, но от друга, трябва да води агитацията срещу тях.

Най-ярките примери за войнстващ атеизъм са от следреволюционна Съветска Русия. Такъв е случаят с кадър, в който

20-ина дечица с кожуси и ушанки са издигнали плакати срещу Коледа Внушението, което прави кадърът, е, че въпреки студеното време бъдещите пионерчета са излезли, за да развеят плакатите срещу религията. Един от най-интересните лозунги, които са издигнали, е: "Възпитавайте децата с помощта на педагога, не на Бога."