Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той стана едва четвъртият играч, записал участие на пет световни

Прехвалените германци още не могат да седнат на тежко сританите си задни чисти. Немската машина се разтрака оглушително още на старта на световното и сега капацитетите един през друг се надпреварват да дават рецепти за излизане от кризата.

На другия фронт бяха настроенията в мексиканския национален отбор. "Ацтеките" извършиха истинско геройство, побеждавайки актуалния световен шампион, а със сърцатата си игра спечелиха симпатиите на неутралните фенове.

Мексиканският тим влезе в полезрението на медиите и с друго интересно събитие, което се случи в 74-тата минута на мача с Германия. Тогава до четвъртия съдия се нареди да влиза в игра Рафаел Маркес. Далеч по-многобройните мексикански фенове станаха на крака и бурно аплодираха загряващия футболист.

Рафа Маркес беше в пълното си право да приеме мощните овации. На пръстите на ръката се броят играчите с неговото постижение. 39-годишният ветеран влезе в игра, за да запише своето пето участие на световно първенство. Опитайте се да си представите размерите на подобно постижение. Пет мондиала през последните 20 години превърнаха Маркес в цяла една епоха на мексиканския футбол. Мнозина от сегашните върли фенове по стадионите в Русия тъкмо са се раждали, когато железният защитник е започнал своята велика авантюра.

През 2002 г. той участва на световното в Япония и Южна Корея, след като пет години по-рано е направил своя дебют за националния отбор. Любопитното е, че първата му повиквателна идва след грешка.

на тогавашния треньор на "ацтеките" Бора Милутинович. От щаба на сърбина искат да повикат в националния Сезар Маркес от "Атлас", но вместо това викат 17-годишния Рафаел от същия отбор. Милутинович превръща дефекта в ефект и дава шанс на младока в приятелския мач с Еквадор, а той се възползва повече от отлично. Въпреки това Маркес не получава повиквателна за световното във Франция през 1998 г., но 4 години по-късно няма по-подготвен и достоен от него да се разположи в центъра на мексиканската защита.

"Много хора се притесняваха дали няма да издъня работата, след като в последно време все повече се отдалечавах от професионалния футбол. Самият аз никога не бих се втурнал в това приключение, ако се притеснявах, че съм неподготвен. Тренирах усилено през последните месеци,

за да съм в необходимата физическа форма. Надявам се, не се съмнявате, че имам достатъчно опит и не съм забравил как се играе срещу големите", с усмивка коментира своето уникално постижение Рафа Маркес.

Той е едва четвъртият играч в света със скалповете на пет мондиала на колана си. Преди него имената си в историята записват легендарният мексикански вратар Антонио Карбахал, не по-малко великият италиански страж Джанлуиджи Буфон и бившият треньор на България Лотар Матеус.

Интересното е, че 39-годишният вратар дойде на световното в крайно деликатен за него момент, след като допреди няколко месеца беше разследван за връзките си с мексиканските наркокартели.

Американските спецслужби включиха името на бившия ас на "Барселона" в списъка с 21 популярни личности, които са били използвани за параван на мексиканските наркокартели, за да могат те да инвестират мръсните си пари в законни бизнеси.

Организатор на схемата е небезизвестният Раул Флорес Ернандес, който се е специализирал в изпирането на пари от продажба на кокаин. Бизнесменът събира около себе си популярни хора от спорта и шоубизнеса и ги включва в голямата далавера.

Познатите лица от тв екрана са ангажирани да правят инвестиции, да играят на борсата или в казиното, като през цялото време превъртат пачки, изкарани от продажба на наркотици. За тях остава добър процент, за посредника още по-добър, а лъвският пай отива при хората, които превърнаха Мексико в една от най-кървавите държави в света покрай нарковойните за надмощие.

Според анализа на американците Раул Флорес Ернандес работи приоритетно с картела "Синалола", отговорен за хиляди публични екзекуции в Мексико. Според американците Рафа Маркес е перлата в обръча му от сътрудници. Известен футболист, който никой не би заподозрял във връзки с толкова опасни хора.

Самият футболист категорично отрича да е участвал в престъпните схеми. Факт е, че американците не успяват да съберат солидни доказателства срещу него и замразяват разследването срещу защитника на "Барселона" и на мексиканския национален отбор. Въпреки това той получава безсрочна забрана да влиза на територията на САЩ.

Още четете:

Серхио Рамос - гладиаторът, без когото световното нямаше да е същото

Англия ’66 – видението на Гунди, наказателната акция на тандема Пеле-Гаринча и кучето герой Пикълс