Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Параолимпиецът Михаил Христов, който изработи протезата му безплатно, лично я занесе в дома на момчето

Великденското чудо се сбъдна за 20-годишния Милен от Дебелт, останал без две ръце при трудова злополука. На връх Въскресение Христово получи нова ръка и успя да изпълни мечтата си - да си вземе сам от благодатния огън.

В дома му в Дебелт протеза на дясната ръка лично му донесе Михаил Христов - човекът с огромно сърце,  който я изработи безвъзмездно за Милен. И го обучи как да борави с нея, за да може отново да се върне към пълноценен живот.

Михаил спази обещанието, дадено пред "24 часа", за Великден Милен да получи нова ръка. Младото момче вече движи пръстите на протезата, хваща предмети, дори си запалил цигара, разказва Михаил.

"В началото му беше трудно, но бързо свикна. Тепърва ще се обучава още, за да я усети напълно. А аз сега започвам втората протеза за лявата ръка", каза пред наш репортер Михаил Христов. 

Той пътува 5 часа от Плевен до средецкото село Дебелт, за да занесе протезата на Милен преди Великден и да му предаде първите уроци. А Мишо най-добре може да направи това -  остава без ръце на 14-години при нелеп инцидент, при който електрическа дъга се отделя от трансформатор с 20 000 волта напрежение и преминава през него.

Заради изгарянията се налага ампутация и на двете му ръце. Преминава през невероятни трудности и неудобства, но запазва силата на духа си. Макар че не е протезист по професия, през годините научава толкова много покрай собствените си неволи, че сам започва да изработва иновативни протези, като се стреми непрекъснато да ги усъвършенства. И да помага на хора като него.

Затова когато разбира историята на Милен не се колебае и за миг. "Политика на нашата фирма е да намираме начин да помогнем на онези, които не могат да си позволят протезите", категоричен е Михаил.

За връщането на Милен към нормалния живот помага и цялото село, което събира 15 000 лв. от благотворителни концерти и базари. Парите ще бъдат за поддръжка на протезите през следващите години.

Тръгва и благотворителна кампания, в която се включват хора от цяла България. С част от средствата фондация "Подай ръка" организира ремонт в дома на Милен, осигурява телефони и лаптоп на момчето и 10-годишното му братче, както  и много други "екстри", които бедното семейство не може да си позволи.

След като свикне с протезите, Милен иска да работи, за да помага финансово на семейството, което разчита само на бащината заплата. Иска и да учи - твърдо е решен да отиде и в университет, за да стане компютърен специалист.

Това, което този Михаил направи, е огромен жест на доброта, която Милен ще помни цял живот! След поставяне на протезите и минаването на рехабилитациите ще му потърсим и работа", казва Радостин Георгиев, управител на фондацията, която организира благотворителната кампания и е поела грижата за двамата братя от Дебелт.

Михаил /вдясно/ и Милен в дома на момчето в Дебелт.
Михаил /вдясно/ и Милен в дома на момчето в Дебелт.