Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служител от руските спасителни служби издирва тела в разрушената част на концертната зала "Крокус сити хол" край Москва. Снимка: Руско министерство на извънредните ситуации чрез АП.
Служител от руските спасителни служби издирва тела в разрушената част на концертната зала "Крокус сити хол" край Москва. Снимка: Руско министерство на извънредните ситуации чрез АП.

Атентатът близо до руската столица е предупреждение за Запада

Въпреки относителното превъзходство на Русия на терена на войната в Украйна не можем да сме сигурни, че в следващите няколко години тя ще продължи да е в тази доминираща позиция. За първи път от десетилетия насам ясно се вижда, че силата на Путин е равна на тази на Русия. Никога досега те не са били в такъв синхрон.

Кой стои зад терористичната атака, извършена в един от големите търговски центрове на руската столица Москва? "ИДИЛ - Хорасан" ли е? Ако терористичната организация е извършителят, кой й е осигурил разузнавателна и логистична подкрепа след дългото и отсъствие в големи операции? Възможно ли е това да е  чеченската опозиция, която от 2014 г. е част украинската армия. Има ли Русия улики или доказателства,  които могат да отворят вратата към големи тайни в тази война.

Позовавайки се на достоверни източници, ливанският уебсайт Asas media твърди, че Русия се опитва да обвини украинския министър на отбраната, мюсюлманин от татарски произход, Рустам Умаров, че е отговорен за атентата. От две години в сайтовете на "ИДИЛ - Хорасан" има достатъчно заплахи, отправени срещу Русия и по-специално срещу президента Путин. Те не криеха стремежа си да извършат кървави атентати в Русия. Като форма на отмъщение за двете войни в Чечения и намесата  във войната в Сирия на страната на диктатора Асад. Там руснаците отново проведоха политиката на "изгорената земя" и убиха десетки хиляди цивилни граждани, разрушиха инфраструктурата на освободените територии.

Въпреки че отношенията между НАТО и Русия достигнаха най-ниските си нива от мрачните времена на студената война,

комуникационните канали по въпросите на тероризма остават активни между Кремъл и редица западни страни

САЩ  и Обединеното кралство  са получили информация в началото на годината, че ИДИЛ планира да извърши атака в Русия в близко бъдеще и тези предупреждения са предадени на Москва. ИДИЛ е отговорна за някои от най-смъртоносните терористични атаки в Русия, включително бомбения атентат в метрото на Санкт Петербург през 2017 г., при който загинаха 15 души, а ранените бяха 45.

На 3 март тази година руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви ликвидирането на шестима ислямски терористи в района на Ингуш-Карабулак. Четири дни по-късно обяви, че е осуетила нападение срещу еврейска синагога в град Калуга, близо до Москва.

Няколко дни по-късно - на 7 март, посолството на САЩ в Москва  призова в сайта си американските граждани, намиращи се в Русия, да избягват масовите събирания като концерти, представления и други прояви.

Няма нищо странно в това Западът да предоставя информация за възможни терористични атаки на вражески страни. Вашингтон изпрати предупреждение до Иран през януари, преди "ИДИЛ-Хорасан" да извърши самоубийствен атентат, който доведе до гибелта на повече от 100 души в град Керман през януари 2024 г.

Връзката между двете атаки - Афганистан

От изявление на ИДИЛ  в Telegram става ясно, че зверствата, извършени в Москва, са дело на групата "ИДИЛ - Хорасан". Тя е създадена през 2015 г. от ислямистки групи, които се бият с руснаците в Централна Азия и във войната в Сирия. Щаб-квартирата на терористичната организация се намира в Афганистан и тя води непримирима борба срещу талибаните. "ИДИЛ - Хорасан" се възползва от хаотичното изтегляне на американските сили от Афганистан и извършиха широкомащабен атентат срещу летището в  Кабул, където бяха убити 183 души - 170 афганистанци и 13 американски войници.

Атентатът в Москва е предупреждение за Запада

ИДИЛ възнамерява да атакува европейските столици, възползвайки се от настроенията сред арабските диаспори,  ескалиращи в протести заради многобройните палестински жертви от войната в Газа.

Президентът Путин заяви , че е имало украинско съучастие в атаката, че убийците са искали да избягат в Украйна и сравни случилото се с нацисткото варварство - термини, които руските официални лица използват, за да опишат украинската политическата власт от началото на войната.

Киев отхвърли всякаква връзка с този атентат

Служителят на украинското военно разузнаване Андрей Юсов коментира, че убийците (ако твърдението за намерението им да избягат в Украйна е вярно), ще трябва да преминат през регион, където Русия има големи военни части, разположени по цялата граница между двете страни.

Възраждането на ИДИЛ

Британският анализатор по сигурността Робърт Емерсън каза, че "групи като ИДИЛ" няма да изчезнат. Те могат да изпаднат в пасивно състояние за известно време и след това отново се възраждат и се активизират, когато условията са подходящи". Дни преди атентата в Москва "ИДИЛ - Хорасан" извърши терористично нападение срещу талибаните в провинция Кандахар. Преди това през септември 2022 г. организацията удари посолство на Русия в Кабул. Двойна самоубийствена атака срещу жп гара в Москва през 2010 г. пък уби 40 души. Между 1992 г. и 2018 г. броят на терористичните атаки, извършени от въоръжени организации от севернокавказките републики извън тези граници, достигна 94.

Следователно Русия никога не е била извън полезрението на "ИДИЛ - Хорасан". Манията на ИДИЛ за отмъщение на Русия  и специално на Путин има по-дълбоки корени и не е от днес.

Часове след атаките в Москва "ИДИЛ - Хорасан" обяви, че се гордее с провеждането на операцията, като качи видеоклип на извършителите от залата  в Telegram, доказващ стореното. В него се виждаха маскираните лица на терористите, извършили атентата. В собствената си новинарска агенция  Amaк  "ИДИЛ - Хорасан" публикува всичките си клипове за извършени атентати в Африканска Сахара срещу армията на Нигер, при които бяха убити 30 войници. В началото на 2024 г. терористичната организация нападна и католическата църква в Истанбул "Санта Мария".

Причини за омразата към Русия

Що се отнася до Русия, "ИДИЛ - Хорасан" има свои собствени причини да се насочи натам. Бойците на тази организация се състоят от афганистанци, пакистанци, таджики, туркмени и други централноазиатски мюсюлмани и китайски уйгури. Тези хора имат историческа вражда с Русия от дните на Съветския съюз до днес при управлението на Путин. В своя проповед от 2014 г. лидерът на  ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади заяви, че Русия  заедно с Америка  са първите врагове на организацията. Тя иска да предизвика напрежение между Русия и Запада в контекста на войната в Украйна и Газа.

Джихадистките организации, ръководени от ИДИЛ и нейните клонове по света, се хранят от хаоса, който се разпространява в света, възникнал след войната на Русия  в Украйна, и войните в Газа и Судан, и вълненията, обхващащи африканските страни от Сахел - в Мали, Буркина Фасо и Нигер. В светлината на заетостта с войните и конфликтите, предзвикани от Русия и Иран, ИДИЛ се разраства и търси възможности да извършва атаки срещу цивилни през повечето време, защото те представляват лесна мишена за нея. По този начин светът е потопен във войни, които причиняват хаос, докато отговорността на големите сили е да не забравят джихадистката заплаха и предизвикателствата, които тя представлява за всички страни.

В този контекст "Билд" съобщава за твърдения на германските разузнавателни служби, че терористите от ИДИЛ се подготвят да извършат атаки в Германия и други западноевропейски страни. Изданието цитира следовател от борбата с тероризма, който казва: „През лятото има Европейското първенство по футбол в Германия и Олимпийските игри във Франция, които ще бъдат във фокуса на вниманието на целия свят и се смятат за идеални цели за терористите".

Стратегията на "ИДИЛ - Хорасан"

В интервю за German Liberation Network  експертът по тероризма Петер Нойман каза, че има голяма опасност от тероризъм в Германия и Западна Европа, обяснявайки, че е имало промяна в подхода на терористите през последните няколко години, когато поддръжниците на ИДИЛ прибягват към повече пропаганда в интернет и социални мрежи да вербоват нови бойци и подръжници. Той посочи,  че групите от клонове на "Хорасан" са станали „донякъде професионални" и могат да набират нови и нови подготвени кадри, което прави опасността им по-голяма.

По отношение на степента на въздействието Нюман каза, че групата "ИДИЛ - Хорасан" е най-агресивният клон на тази група и в момента е единствената, способна да извършва подобни атаки в чужбина. Той подчерта, че тази терористична група многократно се е опитвала да извърши нападения в неислямски страни. Освен всичко друго имало планове да атакува Кьолнската катедрала около Коледа и катедралата "Свети Стефан" във Виена.

В уводната статия на вестника на "ИДИЛ - Хорасан" "Ал-Наба" от 8 февруари, организацията твърди, че иска да разпали напрежение между Русия и Запада. Но и  изразява гордостта си от това, че стои зад взривения руски цивилен самолет, пътуващ от Шарм ел-Шейх за Москва през 2015 г.

Американският разказ: Русия не вярва

New York Times отбелязва, че „предупреждението, отправено от Вашингтон към американските граждани  в Москва на седми март, дни преди  атентата, беше публично и ясно и се основаваше на солидна разузнавателна информация от (ЦРУ) и британската разузнавателна служба MI6. Но „Москва се провали и не се опита да комуникира с американското разузнаване и ако това се беше случило, несъмнено щеше да увеличи възможностите за осуетяване на атаката".

ИДИЛ преди атаката в Москва  извърши друг кървав атентат срещу Иран миналия януари, в който бяха убити повече от 100 цивилни граждани. Техеран също беше предупреден от САЩ, но отказа подобно на Москва да вярва на подадената информация, дори я описва като провокация.

Какво представлява "ИДИЛ - Хорасан"?

"ИДИЛ - Хорасан" е основана през 2015 г. от недоволни членове на талибаните, джихадисти от Кавказ в бившия Съветски съюз. Няма данни за точния брой на членовете на тази най агресивна група от кървавия политически ислям. Предполага се, че е имала повече от 3000 бойци до 2021 г. Не е ясно дали "ИДИЛ - Хорасан" е избрала датата 22 март, за да извърши клането в Москва, във връзка с петата годишнина от ликвидирането на ислямски халифат в Сирия и Ирак.

Терористическите атаки на организацията продължават и сега  в Сирия и в Ирак, но с по-бавни темпове за разлика от Европа и Африка.

Активизация и в Азия

Анализатори по проблемите на джихадистките групи, коментират, че ИДИЛ реорганизира редиците си и увеличава потенциала си от бойци в цяла Азия. В това число и в Сирия, където организацията контролира няколко района в северната част. Там ИДИЛ започва да изнудва и рекетира населението да плащат такси и дарения. От началото на 2023 г. до септември същата година Сирийската обсерватория за правата на човека преброи повече от 120 атаки на ИДИЛ срещу райони, контролирани от Сирийските демократични сили (SDF), които водят до смъртта на близо 80 души. В началото на февруари 2024 г. главнокомандващият на сирийските кюрди Мазлум Абди коментира, че "ИДИЛ - Хорасан" има все по-големи възможности и сили за извършване на атентати.

В Афганистан се намира главният щаб на "ИДИЛ - Хорасан" (по-точно в източните райони), където талибаните, изглежда, не могат да се борят ефективно с тях. Дори Ал Кайда отново процъфтява в Афганистан. Преди няколко седмици "ИДИЛ - Хорасан" извърши голям атентат в провинция Кандахар. Тогава бяха убити десетки цивилни граждани.

До голяма степен ИДИЛ беше победена в Сирия и Ирак, а половината от жертвите ѝ през последните месеци са в страните от Субсахарска Африка. Затова преди няколко дни информира заместник-специалният пратеник на Глобалната коалиция за борба с ИДИЛ  Ян Макари. Той подчерта необходимостта от ограничаване на заплахата от "ИДИЛ - Хорасан". По-рано през март тази година в доклад пред комисията по въоръжените сили на Сената, началникът на централното командване на САЩ генерал Майкъл Корела, предупреди, че "ИДИЛ - Хорасан" поддържа боеспособността си, намерението си да атакува Съединените щати и западните интереси в чужбина. Той подчерта, че това може да се случи в рамките на шест месеца.

Русия се провали и не успя да разчете и свърже всички тези знаци

и да прозре сериозността на терористичната заплаха. Вероятно успехът на Русия в двете операции на 2 и 7 март срещу две клетки на "ИДИЛ - Хорасан" е допринесъл за създаване на впечатлението, че терористичната заплаха е преодоляна и отложена за по-далечно бъдеще. Изглежда, че политическите и разузнавателните центрове на властта в Кремъл са заети много повече с войната в Украйна и не обръщат достатъчно внимание на вътрешните заплахи. Това бе най-очевидно след първите часове на атаката, когато руски медийни коментатори настояваха да свързват нападателите с Украйна. Въпреки че "ИДИЛ - Хорасан" пое отговорността за атаката и публикува снимки в своята агенция Amaq. Един ден след атаката, въз основа на предварителна информация, Путин коментира, че „украинската страна" е подготвила „транзитен прозорец", през Украйна. Различни западни медии обаче съобщиха, че терористите са опитали да избягат, не през Украйна, а през граничния пункт на границата с Беларус.

В политически контекст хвърлянето на вината върху Киев улеснява няколко цели на Русия: прехвърляне на отговорността за атентата навън, осигуряване на допълнително оправдание за войната и път за ескалация, както и оправдание за нова мобилизация.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза миналата седмица, че Русия създава две нови сухопътни армии и 14 дивизии, както и 16 бригади до края на 2024 г. Това са близо половин милион допълнителни войници.

Официалното обвинение срещу ИДИЛ за организиране на атаката може да зарови в зародиш големи проблеми  вътре в Русия. Това ще постави повече въпросителни за причините, довели до атентата, и пропуските в системата за сигурност на страната. Предупреждението на американската страна ще показва на руснаците, че американското разузнаване е по-наясно с вътрешните процеси  и заплахите на сигурност в страната, отколкото самото разузнаване на страната.

На фона на медийната и военната шумотевица Москва ще се опита да открие недостатъците си и може да се вслуша отново в американските предупреждения, стига те да бъдат предавани по дипломатически канали.

Въпреки казаното по-горе възникват въпроси дали атака срещу Москва ще представлява повратна точка във войната. От една страна, Русия не се нуждаеше от претекст, за да засили войната си срещу Украйна в момент, когато международните ветрове духат във военните й „платна". Така че, със или без атаката на Crocus, Русия щеше да продължи да използва* разделението в Конгреса на САЩ относно военната подкрепа на Киев на прага на решаващите президентски избори.

Истинският проблем се крие в това дали Москва наистина е в състояние да намери баланс в разпределението на сигурността и военните ресурси, когато иска да засили агресията си срещу Украйна. В показателен прочит на бавния отговор на заплахата терористи да нахлуят в залата, главният кореспондент по сигурността на CNN, Ник Патън Уолш, написа: "Специалните сили не са се втурнали да защитят хората в залата".

В разгара на сложната картина след престъплението в Москва  анализаторите посочиха, че атаката демонстрира степента на объркването и сложността на настоящата политическа ситуация в света  и че с тази атака терористичната организация се завръща като сериозен играч на международната арена. Те добавят, че сложността е породена и от формирането на нова ос между Китай, Русия и Иран от една страна, и Запада от другата страна.