Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изчезването на поверителни досиета на висши полицейски служители предизвика криза в Европол
Снимка: Pixabay
Изчезването на поверителни досиета на висши полицейски служители предизвика криза в Европол Снимка: Pixabay

Изчезването на поверителни досиета на висши полицейски служители предизвика криза в Европол. Досиетата се съхраняват в защитен склад дълбоко в централата на Европол в Хага.

Миналото лято обаче изчезнаха няколко досиета, съдържащи лична информация за висши ръководители на правоприлагащите органи. Оттогава Европол е затънала във въпроси. 

Според класифицирани документи на полицейската служба, видяни от Политико, и разговори с настоящи и бивши служители, досиетата на изпълнителния директор на Европол Катрин де Боле и други висши служители са били разпространени на хартиен носител някъде преди септември.

"На 6 септември 2023 г. Европол беше информирана, че личните досиета на няколко нейни служители са изчезнали", се казва в документа. Когато служителите проверили всички документи на службата, те открили, че липсват  допълнителни файлове", се казва още.

Инцидентът е основна тема на разговор в базираната в Хага служба, като служителите коментират как са изчезнали досиетата - и най-вече се опитват да разберат как централният правоприлагащ орган на Европа се е забъркал в такава каша.

"Като се има предвид ролята на Европол като правоприлагащ орган, изчезването на личните файлове на служителите представлява сериозен инцидент, свързан с нарушаване на сигурността и личните данни", се казва в документ от 18 септември, споделен във вътрешната система на Европол за съобщения.

Европол е една от най-големите служби на Европейския съюз. Тя координира големи международни разследвания и операции с националните полицейски органи и партньори като Интерпол и ФБР на САЩ.

Политико разговаря с четирима настоящи и бивши служители на Европол, които са запознати с инцидента. Те споделили, че някои от изгубените файлове са намерени от гражданин на обществено място в Хага, който ги занесъл в местния полицейски участък.

"Не е ясно колко време са липсвали, нито защо са били

Говорителят на полицията в Хага Стивън ван Сантен заяви: "Полицията в Хага участва в текущо вътрешно разследване на Европол."

Личните досиета са били на изпълнителния директор на Европол Де Бол и на трима от нейните заместник-директори - Юрген Ебнер, Андрей Линцьов и Жан-Филип Лекуф.

"Досиетата могат да съдържат информация за кандидатстването за работа на длъжностното лице, съответното обучение, рождени дати, семейно положение, настоящ адрес и друга информация, съхранявана от отдела", разясни един от тях. 

След инцидента ръководителят на отдел "Човешки ресурси" в агенцията Масимилиано Бетин е пуснат в отпуска.

Във класифициран документ на Европол се казва, че "на фона на случващото се, ръководителят на отдел "Човешки ресурси" няма да бъде на разположение до второ нареждане" и че "ръководителят на административния отдел ще се погрижи работата на звеното да не бъде прекъсната".

Имейл, изпратен от Политико до Бетин, получава автоматичен отговор, който гласи: "Благодаря за съобщението, не съм на разположение. Нямам достъп до пощата си". На страницата на Бетин в LinkedIn е посочено, че той активно търси нова работа.

В изявление Бетин заяви, че не може да коментира случая.

Досиетата на хартиен носител на Европол се съхраняват заключени в сейф, в стая с ограничен достъп. "Много малко хора знаят кода на сейфа", сподели един от служителите, който е бил пряко запознат с процедурата. Не е ясно как са били взети досиетата.

Бетин, който е работил като главен маршал в полицейските сили на Италия, е бил ръководител на отдел "Човешки ресурси" в Европол от 2016 г. Агенцията има общо над 1400 служители.

Една от версиите е, че досиетата може да са били взети, за да се навреди на Бетин, в контекста на вътрешни конфликти в агенцията.

Европейският надзорен орган по защита на данните (ЕНОЗД) също е бил уведомен за инцидента, както и служителите, чиито файлове са били засегнати.

ЕНОЗД заяви, че на този етап не може да коментира случилото се.

Пресслужбата на Европол също отказа да отговори на Политико, като заяви, че не може да коментира вътрешни въпроси.