Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проверките на летищата за страните от Шенген отпадат.
Проверките на летищата за страните от Шенген отпадат.

Отпадат декларациите за съгласие за пътуване

Родителите ще казват дали са съгласни детето им да пътува в Шенген още при издаването на документите. Така ще се компенсира липсата на гранични проверки, при които се изисква декларация за съгласие за пътуване. Това съобщи в интервю за "24 часа" директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. Той обясни мерките за пътуване по въздух и море от 31 март, когато влизаме в Шенген.

За всички под 14 години се изисква задължителен международен паспорт. Той се издава само със съгласие на двамата родители, така че няма да има вариант за неговото получаване, ако единият родител е против пътуване. При наличие на спор обаче тези въпроси ще се решават от районния съд по настоящия адрес на детето. Проверката на документите ще става в зоната за сигурност, a и билет не може да се купи без документ за самоличност.

При младежите над 14 години, но под 18 г. паспорт не е нужен, тъй като по закон те вече имат издадени лични карти.

Макар освен декларацията да е отпаднала и граничната проверка, всеки пътник на летището и пристанището може да бъде спрян за справка не от граничари, а от униформени полицаи. Това ще са типичните проверки, каквито се правят и във вътрешността на страната.

Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници. Запазва се и при полети към страни извън Шенген.