Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тялото на патриарх Неофит бе изложено за поклонение в храма “Св. Марина”, който се намира в двора на софийската митрополия. Снимка ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Тялото на патриарх Неофит бе изложено за поклонение в храма “Св. Марина”, който се намира в двора на софийската митрополия. Снимка ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
  • Национален траур в петък и събота, Вселенският патриарх ще възглави опелото
  • Неофит сам е пожелал да бъде положен в митрополитския храм “Света Неделя”, досега няма погребан в София патриарх
  • 9 от 13 митрополити с право да бъдат избрани за глава на православната ни църква - четвъртия от възстановяването ѝ през 1953 г.

За първи път православните българи ще посрещнат Възкресение Христово осиротели, без глава на църквата си.

Днес България ще се прости с патриарх Неофит, който почина в 22,22 ч на 13 март във Военномедицинска академия.

Поклонението пред тленните му останки ще започне в 9 часа в Патриаршеската катедрала “Св. Ал. Невски”.

В събота от 9,30 ч отново там ще бъде отслужена заупокойна литургия. След нея ще бъде извършено опело, което ще възглави Вселенският патриарх Вартоломей.

Руският и сръбският патриарх няма да дойдат

да изпратят Неофит, защото по същото време щели да погребват в Москва епископ, който е бил представител на руската патриаршия в Белград.

След опелото с литийно шествие тленните останки на патриарха ще бъдат отнесени в храма “Св. Неделя”, където ще бъде положено.

Да бъде погребан в “Св. Неделя”, е воля на патриарха и решение на Светия синод, подчерта митрополит Киприан, който обяви решенията след вчерашното траурно заседание на синода.

В “Света Неделя” Неофит и брат му стават иподякони като малки момчета, това бе и митрополитската му църква като софийски владика - какъвто също беше. Той сам е ръкоположил предстоятеля на храма Николай Георгиев. “Мир, кротост, мъдрост и боголюбие”, описа просълзен вчера духовния си баща отец Николай.

Петък и събота ще бъдат дни на национален траур, обявиха от Министерския съвет. Това отлага и връчването на мандата на Мария Габриел за съставяне на кабинет.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, като най-старши в намаления състав на Светия синод, трябва да организира изпращането и погребението на патриарх Неофит.

На 6 месеца на ротационен принцип се променя този намален състав - постоянно заседаващият според устава на БПЦ 4-членен състав на синода, който е под ръководството на патриарха, обясни митрополит Антоний. В намаления състав са Русенският митрополит Наум, Неврокопският Серафим и Старозагорският Киприан.

След като патриархът бъде изпратен, синодът - във вторник или сряда, вече

ще избере наместник- председател,

който да отговаря за избора на нов глава на православната ни църква. Процесът трябва да приключи в следващите 4 месеца. Наместникът ще изпълнява и ролята на Софийски митрополит.

Изборът на нов патриарх може да започне 40 дни след смъртта на Неофит. Този период съвпада с Великия пост за Възкресение Христово, който започва идния понеделник - след Сирни заговезни (Прошка) на 17 март. Така към задвижване на процедурата ще се пристъпи, след като отминат великденските празници, които православните българи за първи път ще посрещнат без духовния си водач.

Първи с патриарха се сбогуваха членовете на Светия синод.
Първи с патриарха се сбогуваха членовете на Светия синод.

За да бъде излъчен новият, се свиква Патриаршеският избирателен църковен събор. В него участват митрополитите, по трима свещеници и двама миряни от всяка епархия (само София има право на 10 представители), представители на манастирите и духовните училища.

Също за първи път съвпада процедурата по избор на митрополит и тази за патриарх, след като синодът спря избора на нов Сливенски владика.

Първо трябва да бъде избран нов патриарх, а след това под неговото ръководство да се извърши изборът на Сливенски митрополит, обясни игуменът на Църногорския манастир Никанор.

Първи с патриарха се сбогуваха членовете на Светия синод.

Това означава, че

гласуването за нов патриарх ще стане с един митрополитски глас по-малко

Първо трябва да се избере водачът на Сливенската епархия, настоя обаче Пловдивският митрополит Николай в коментар пред БНТ вчера. Подобен спор е имало и на самото първо заседание на Синода след кончината на дядо Неофит.

За глава на БПЦ се избира измежду епархийските митрополити, които са навършили 50 години и са били поне 5 г. на такова служение. Към днешна дата 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за четвърти поред патриарх на Българската православна църква след възстановяването ѝ през 1953 г.

На условията отговарят Американският митрополит Йосиф (той е най-възрастният), Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Видинският Данаил и Врачанският Григорий.

Търновският Григорий пое ръководството на синода, когато патриарх Неофит влезе в болница в края на 2023 г.

Най-малко седем дни преди определения ден за избор на български патриарх и Софийски митрополит Светият синод се събира на заседание и с тайно гласуване избира с мнозинство 2/3 трима кандидати за патриаршеския престол. Ако двама митрополити получат равен брой гласове, следва нов вот и при него се излъчва този, който събере обикновено мнозинство.

Патриаршеският избирателен църковен събор се свиква в неделен ден. Ако процедурата се задвижи след Възкресение и Гергьовден, това означава, че през юни православната ни църква ще има новия си водач. Гласуването на участниците в събора е тайно, изборът става с поне 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели. Ако никой не ги събере, първите двама по вот отиват на балотаж. Ако на него излязат равни, има и трето гласуване. Когато най-накрая бъде определен избраникът, Светият синод първо отслужва благодарствен молебен и извършва интронизацията на новия патриарх.