Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Не виждам откъде ще дойде компромисът за нов ротационен кабинет - едните ще спечелят нещо, от което другите губят тежко
  • Битката е за съдебната система и прокуратурата - там постовете не са свързани с изборната логика
  • Втора сглобка ще е фарс
  • Радев не е властолюбец и даже не е политик в рутинния смисъл на думата. Затова хората го харесват
  • Днешният Брюксел проигра и малкото останала самостоятелност на ЕС. Изборите в САЩ са определящи
  • Никой не иска да ни откача от европейския влак - за тях май не сме в него
  • По-добре да се заемем с броя овце и кози, стругове и роботи, атомни енергоблокове. Да ковем съдбата си, а не един друг

- Струваха ли си усилието тези строго секретни преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, г-н Стойчев?

- Съдебната система и прокуратурата са ябълката на раздора. Как се избират, кой ги избира, кой ги контролира. Битката е за няколко поста в прокуратура и съд. Министри се сменят лесно - министърът днеска е тук утре го няма. Той не може да бъде препъникамък.

Те, ако го докарат до 2-3 имена за министри, ще направят правителство. Там лесно се пазари - двама за мен, двама за теб и готово.

Докато другото е за 5, за 7 години. Постовете в Темида не са свързани с изборната логика, това са твърди срокове.

- Какво зависи от президента Радев в тази ситуация?

- Президентът Радев ще си следва конституцията, както сам заяви. Нищо друго. Ще сгрешим, ако кажем обаче, че няма да има правителство, защото всъщност спорът не е за политики.

И другото, което за мен е потресаващо: и в меморандума, и в предложението за споразумение на ГЕРБ никъде не се споменава дори думата “икономика”. Все едно, че сме в Космоса. А че трябва да има хляб, земеделие, животновъдство, енергоблокове в атомната централа, роботи - нито звук. Двете формации се споразумяват да управляват, а за икономика и производство изобщо не става дума. Като че ли сме най-богатата страна в света, нямаме други проблеми, затова сега се занимаваме с регулаторите.

- Прогнозирахте предсрочен вот към края на годината само преди дни. Днес казвате, че шансът да се отиде на избори е 50 на 50. Защо?

- И двете страни се правят на заинтересовани от съдбата на България, но е точно обратното. Струва ми се, че именно това, за което сега се опитват да се договорят в действителност, а не за публиката в театъра, няма как да го договорят.

- Как би изглеждал ротационен кабинет под ръководството на Мария Габриел, ако се стигне до него? Ще се разберат ли за дълбоки реформи в правосъдната система, за регулаторите, за поста външен министър? Откъде ще дойде компромисът?

- Не виждам откъде. Едните искат да спечелят нещо, от което другите ще загубят тежко. Сделката може да бъде само никой да не губи. Но няма как да стане, в това е драмата. Да не забравяме обаче, че си имаме работа с истински магьосници.

- Според евродепутата Иво Христов впрочем един от аргументите за обединяване на евровота с предсрочен парламентарен сега е, че ниската активност ще роди нестабилност, а тя ще даде коз на политиците у нас и в ЕС, които искат да откачат България от европейския влак. Солидарен ли сте?

- Никой не иска да ни откача от влака - ние май за тях не сме в него. Колкото до избирателната активност, при две в едно тя безспорно ще е по-висока. Като цяло обаче повече от половината българи са отвратени от политиците ни и не гласуват. Освен това съществува възможност едни извънредни парламентарни избори да не са заедно с европейските, а да речем, две седмици по-късно.

- Според скорошни сондажи на ваши колеги ГЕРБ остава първа сила и води на ПП-ДБ с 4-5%, “Възраждане” и ДПС са на трета и четвърта позиция, БСП - пета. Кое съдружие би ни отдалечило от схемата “повече от същото”?

- Не би трябвало да композираме нова сглобка, няма да се повтори, а ако се повтори, то - както казва класикът - ще е фарс. Един нов парламент може да прилича на настоящия, но ще е различен.

- Възможен ли е пробив на нова президентска партия след три месеца, ако евроизборите се проведат заедно с предсрочни парламентарни, а те са с традиционно ниска активност, или такава партия би се оказала по-успешна след изборите в САЩ през ноември?

- Ако Радев слезе от президентството на улицата, то като минимум ще вземе половин милион гласа и ще е в управлението с когото поиска освен ПП. Но не мисля, че ще го стори сега и може би пак ще пропусне исторически момент.

Каквито и глупости да говорят бездарни политици, Радев не е властолюбец и даже не е политик в рутинния смисъл на думата. Затова хората го харесват и е номер едно по доверие.

- Вариантът Радев да направи партия след края на мандата си изглежда ли ви перспективен?

- По-скоро не. Историята за втори път му предлага удобен момент сега - едва ли това ще се случи и трети път. Но пък знаем ли? У нас като че ли политиката не е точно политика и битовото начало преобладава.

- Ако евровотът в целия съюз наложи ново политическо разделение, какво ще промени у нас?

- Много ще промени, вятърът ще задуха от друга посока. И може би така отлаганите реформи на ЕС ще се отпушат. Най-страшно би било настоящият Брюксел да си остане - това би било краят. Но да не забравяме, че определящи ще са американските избори, защото именно днешният Брюксел проигра и малкото останала самостоятелност на ЕС.

- Казахте пред БНР, че Европа става все по-зависима от САЩ, че европейските икономики са в криза, също и политическото лидерство. Изплува ли сценарият “разпад на ЕС”?

- Това не е някакъв бъдещ сценарий, това си е пиесата, в която вече живеем.

- Къде виждате България след 2024 г.?

- Зависи кога “след”. Ние, западната цивилизация, в последните години доста активно и бравурно се самоунищожаваме. И удобно забравяме, че сме само малцинство - едва една осма от човечеството. Държим се като ПП - искаме с трийсетина депутати да караме целия влак. Защото знаем истината!

Не я знаем със сигурност. Светът се регионализира по съвсем нов, негеографски начин и в коя група ще попаднем, вече не зависи от нас.

Затова най-удачно би било да престанем с идеологическите акробатики и да се заемем с производството и икономиката си - с броя овце и кози, стругове и роботи, атомни енергоблокове и т.н. Тоест да започнем да ковем съдбата си, а не да се ковем един друг.

CV

Кънчо Стойчев е роден през 1960 г. 

Завършил е социология в СУ

През 1991 г. основава агенцията за социологически изследвания ББСС “Галъп Интернешънъл”

През 1998 г. ББСС става партньор на TNS - третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб

Главен изпълнителен директор на TNS за Балканите

Кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция

През 2021 г. бе преизбран единодушно за втори мандат като президент на световната Асоциация “Галъп Интернешънъл”

Женен, има син и две дъщери