Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Групата на "Възраждане" и лидерът ѝ Костадин Костадинов
Групата на "Възраждане" и лидерът ѝ Костадин Костадинов

В остра престрелка заради недопуснатия референдум на "Възраждане" за запазване на българския лев влязоха Костадин Костадинов и президента Румен Радев.

Това се случи по време на първата от консултациите при държавния глава днес - провежда се вторият кръг от разговорите преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 49-ото народно събрание.

Вие се позиционирахте като опозиция, обществото ни е наясно с критиките ви към властта, но в момента 49-ото НС се опитва да избере ново правителство. Как оценявате усилията и какъв е шансът да се сформира правителство, дори по-добро от това, което е в момента, попита Радев. И попита "Възраждане" дали при провал на първия и втория мандат имат готовност да предложат формула за реализация на третия.

Винаги сме готови да предложим вариант за управление на страната и винаги сме готови със състав на правителство, отговори Костадин Костадинов. Друг е въпросът дали такава конфигурация ще срещне подкрепа в този състав на това НС, допълни той и сам си отговори: Не, няма да срещне, наясно сме с това, защото конфигурацията там е изцяло обслужваща интересите на други държави и на чужди посолства.

Парламентарни избори в този момент не просто са наложителни, те са задължителни, защото безвремието, в което е паднала нашата държава, убива България с темпове от 80-90 хиляди души на година. Преди 3 г., когато бяхме при вас, държавата ни беше с 220 хил. души по-голяма, след още 3 г. България ще е паднала под 6 милиона като население официално, напрактика сме под 5 милиона. Този политически модел, олигархично-посланически модел не просто е вреден за държавата, той я убива. Ето затова предсрочните избори са задължителни, убеден е Костадинов. Според него изходът от кризата, в която се намира страната от години, е само с тотална промяна на този модел, в който "правителствата се назначават директно от чужди посланици".

Националният интерес изисква да има предсрочни избори. Но сме скептични, че това ще се случи, с оглед на сегашните преговори. Държавата в момента се разделя по един феодален, олигархичен модел, допълни лидерът на "Възраждане". Това не е демокрация, не е държава, това е унищожавана, колониална, подмандатна територия, отчесе Костадинов и допълни, че единственото решение са предсрочни избори.

Разбирам вашето вълнение, но този начин на говорене е присъщ за парламентарната трибуна. Тук сме в друга институция и ще призова за по-умерен тон, скастри го президентът. И попита - как ще се продължава, при положение, че има предсрочни избори и те повторят близка конфигурация.

Никой не може да каже каква ще е конфигурацията, отвърна Костадинов. Той обяви, че няма доверие на социолозите. Ако така разсъждаваме, да отложим изборите или въобще да не ги провеждаме. Ако следваме тази логика - дайте да развъртим изборите на томбола или да даваме мандатите на някой, който наддаде. Имало е такъв момент в историята на Римската империя. Дотам ли ще я докараме, попита Костадинов.

И атакува Радев: Вие също имате вина, че ситуацията в държавата е такава, защото миналата година беше погазен тежко най-демократичният порив на българите, желанието да има референдум за българския лев. Беше погазена конституцията, КС също я погази, отново с акуширането на посланици. Вие трябваше да застанете в позиция за защита на българския народ, а не го направихте.

Абсолютно невярно! И ще ви призова вие да не надъхвате, и вашите горещи привърженици, за вина на президентската институция, остро отвърна президентът.

Аз се ръководя единствено и само от конституцията - каквато я направите вие в парламента, аз я изпълнявам. Но без категорично и ясно решение на Народното събрание, аз не мога да разпиша указ за провеждане на референдум, обясни Радев.

Крайно време е на тези спекулации да се сложи край, отсече президентът.

Няма как да се съглася, че са спекулации, защото когато едно решение е незаконно, вие имате избор, не спря обаче Костадинов. В това време, което е изключително съдбоносно, в което може да се разгори всеки момент, не дай си боже, ние очаквахме от вас решителни мерки в защита на законността, защото, ако утре приемат закон, с който тотално нарушат конституцията, вие пак ли ге спазвате, попита той. 

Дадох много ясно становище много пъти, че не трябва да се погазва гласът на всички тези хората, дали своя подпис за референдум. И това съм го казвал много пъти, отвърна Радев.

Да, но не свикахте референдум, прекъсна го Костадинов.

Няма как да го свикам, вие ме призовавате да се боря срещу беззаконието с ново беззаконие, няма как да го направя, отвърна Радев.

Има една стара максима, която казва, че когато правото се изроди в безправие, съпротивата е задължителна. Вие сте държавния глава и бяхте една от двете институции, в които много вярвахме - президенството и КС, като опора на държавността в държавата. За съжаление, вече не вярваме в нито една от тези институции, контрира Костадинов.

Вярата е ваш въпрос и проблем, отвърна Радев. И допълни: България ще започне да прилича наистина на нормална и демократична държава, когато всички започнем да уважаваме законите. Това, че парламентът не събра смелост да уважи закона и най-вече волята на всички тези хора, които се разписаха за референдум, аз го намирам като сериозен проблем. Но, категорично, не мога аз, без ясно решение на НС, да издам указ за референдум. Трябва да уважаваме институционалността, отсече президентът.

Тъжното е, че с вашето поведение узаконихте беззаконието, продължи Костадинов.

Категорично подкрепям, че волята на българския народ трябва да бъде уважена, но мястото на този дебат е в парламента - когато излезете там с ясно решение, заповядайте, отвърна Радев.

Вижте какво си казаха "Възраждане" и президентът тук.

Консултации с парламентарната група на „Възраждане“ от 49-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на „Възраждане“ от 49-ото Народно събрание

Публикувахте от Румен Радев в Вторник, 12 март 2024 г.

В понеделник президентът разговаря последователно с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но след срещите им така и не стана ясно на какъв етап са преговорите между тях за ротацията. Двете формации преговаряха целия уикенд, а в понеделник заявиха, че разговорите са конструктивни. Мария Габриел обаче поиска още време преди връчването на мандата. Нищо не е договорено, докато не е договорено, обясни Николай Денков, но уточни, че има съществен напредък в преговорите.

Третата сила, с която разговаря Радев в понеделник, беше ДПС. Те заявиха, че ако ГЕРБ и ПП-ДБ се разберат, ще продължат да бъдат фактор на стабилност.

По-късно днес Радев ще разговаря с БСП и ИТН.