Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изчезналата Ивана
Изчезналата Ивана

Имотът е на семейството ѝ, свидетели твърдят, че са виждали там момиче като нея

Стара и необитаема къща с овехтяла дограма в покрайнините на Дупница е опасана с камери заради издирването на изчезналата Ивана, научи “24 часа”. Това е наследствен имот на семейството ѝ. Движението около къщата се следи денонощно. В полицията са получили сигнали, че девойка с нейното описание е забелязвана в района.

В дните след изчезването на ученичката униформени посетили къщата, но не открили следи от Ивана. Въпреки това разследващите решили да поставят камери, които да записват 24 часа. Там няма присъствие на полиция и роднини, за да не я  изплашат. Освен тази къща криминалистите са посетили още няколко имота на близките ѝ.

Преди дни полицията спря издирването

на Ивана в околностите на Дупница. Кметът на града Първан Дангов предположи, че тя може да е напуснала страната. Засега единствената следа от момичето е намереното ѝ яке на главния път Е-79 близо до тунелите на Дупница.

Макар че доскоро имаше спекулации, че не е лекувана и заболяването ѝ е подценявано, тези дни родителите споделиха, че са я водили на психолог няколко пъти.

“Искаме да призовем детето ни, ако ни гледа, слуша или чете, да се върне вкъщи, да ни се обади. Обичаме я, няма да ѝ се караме. Надяваме се да е жива и здрава. Ако някой я види, нека да се обади в полицията или да я заговори. Тя няма да се изплаши и да избяга”, призоваха в петък родителите на Ивана Мария и Георги. Момичето изчезна на 22 февруари, след като по обяд си тръгна от училище, като остави там телефона и чантата си. Оттогава е в неизвестност.

“Директорката не взе мерки, когато ѝ казвахме, че тормозят Ивана. Преди време

съученици ѝ се изплюха в косата

и тя беше принудена да си измие главата на чешмата, после да се подстриже”, разказа майката Мария. Наскоро от гимназията ѝ казали, че може да преместят детето в индивидуална форма на обучение. 

Родителите на момичето го призоваха да се прибере вкъщи.
Родителите на момичето го призоваха да се прибере вкъщи.

“Това също може да е оказало влияние върху детската психика. Тя беше отличничка, но напоследък си развали успеха. Обичаше историята. Обича да слуша музика. Правеше си клипчета за тик-ток. Нямаше приятели, не беше общителна. Когато си по-свит, те мачкат. Така е било и в училище”, допълва майката.

Тя не знае кой е сменил профилната снимка на дъщеря ѝ във фейсбук и очаква полицаите от “Киберсигурност” в ГДБОП да разберат. Мария разказа още, че Ивана и преди е изчезвала за по 2-3 часа. Баща ѝ я намерил на гарата в Благоевград. Но никога не е изчезвала за дни. Учителите, директорката и съучениците на Ивана не са потърсили родителите ѝ след 22 февруари. Ивана е имала спестени пари, които са ѝ давани по празници. “Те са вкъщи, не сме ги крили от нея, знаеше къде са. Не ги е взела. Това ми говори, че не е планирала бягство”, казва майката. Преди година и два месеца изчезна и малкият Сашко от Перник, който е с аутизъм. Той бе открит след 8 дни в планината Голо Бърдо. Заедно с баща си Александър сега момчето се включи в търсенето на Ивана. 

“Вътрешното ми усещане е, че е жива -  казва пред “24 часа” Александър Цветанов - Или се крие сама, или е отвлечена. Не искам да омаловажавам факта, че може да е имала психични проблеми, с които не е работено от специалисти. Разликата в нейния случай и този на моя Сашо е, че най-вероятно при Ивана става въпрос за бягство с цел да не бъде открита. Сашо искаше да бъде намерен, но заради болестта си не знае как да поиска и потърси помощ. Надявам се, че момичето ще се открие живо и здраво и се моля да не е напуснало територията на България. Успех на родителите ѝ.”