Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Такава е съдбата на внучката на голямата актриса Виолета Донева според Закона за наследството

Бащата на момичето - Иво Стайков, днес не може да продаде нищо без съгласие на 19-годишната арестантка: първо трябва да ги откупи от нея, защото са съсобственици

Ивет Стайкова е наследник на имуществото на убитата от нея Виолета Донева, докато не влезе в сила осъдителна присъда, а след това според Закона за наследството тя ще бъде обявена за "недостойна".

Това обясни адвокат Людмил Рангелов, след като в "24 часа - 168 истории" разказахме, че месеци преди актрисата да бъде ликвидирана от своята внучка, е посочила пред нотариус в завещание като наследници сина си Иво Стайков и дъщеря му Ивет.

Прочутата от соцвремето кинозвезда по този начин прави  милионери своите роднини, оставяйки им няколко апартамента с гаражи в София и Варна. Имат парцели, пръснати из различни части в България. Един от тях в Траката във Варна, където земя в регулация стига до половин милион лева.

Синът и внучката разполагат и с 300 хил. лева в банковите сметки на починалата роднина. В завещанието фигурира още тристаен апартамент в емблематичния за района блок номер 1 в софийския кв. "Изток", чиято цена според брокери е над 300 хил. евро. Бащата и дъщерята имат и жилище от 85 кв. м в центъра на Варна с паркомясто. Наследяват и парцел в регулация в село Луково, община Своге. В допълнение към всичко това са и авторските права на актрисата, участвала в десетки филми. Донева имала и пари в брой, но точната сума не е ясна.

Днес 19-годишната арестантка е милионерка, защото е собственик на 1/2 от всички тези имоти и пари. Правото да се разпорежда с тях ще бъде преустановено чак когато бъде окончателно осъдена – когато по безспорен начин се установи, че е умъртвила възрастната жена по особено мъчителен начин.

"Законът по този казус е категоричен - обяснява адвокат Рангелов. - Ако има осъдителна присъда, според Закона за наследството Ивет ще бъде "недостойна" да наследява и няма да може да се разпорежда със своята 1/2 (Чл. 3. буква "а"). Имотите и парите, оставени от актрисата, ще отидат изцяло при баща Иво."

Адвокат Людмил Рангелов
Адвокат Людмил Рангелов

Според юриста в момента, независимо, че Стайкова е в затвора, тя може да даде пълномощно на адвокат и от нейно име да продава собствеността й. Любопитен нюанс тук е, че по закон първият, на когото представляващият ще трябва да предложи изкупуване, е съсобственикът Иво Стайков.

"В този случай говорим за бащата на момичето - обяснява Рангелов. - В момента той изпитва същите затруднения по разпореждането със собствеността си. Не може да продаде нищо без съгласие на момичето. Ако реши да го направи, задължително трябва да я пита. Отново ще повторя, че по закон се налага да предложи имотите първо на Ивет, а не на друг. Имайте предвид, че девойката е наследник по завещание, а Иво Стайков - по закон, тъй като е син на Донева. Изниква и въпросът дали тя е завещала самостоятелни имоти, или имоти в съсобственост - в случая говорим за 1/2 на внучката."

Какво ще се случи, ако Ивет бъде призната за невменяема – по време на извършване на убийството не разбирала значението на постъпките си и не е могла да се контролира?

"Тогава няма да получи присъда, но все пак ще бъде установено, че именно тя е убила баба си - казва адв. Рангелов. - Последиците според закона за наследството са същите, както, ако я беше убила вменяема. Няма да има право да се разпорежда с наследството си. Този сценарий ще има значение за наказателната отговорност, защото няма да лежи в затвор, а в психиатрия. Но той няма да има значение за имотите и наследството. Там нищо не се променя. Вменяема или невменяема, тя престава да бъде достойна за наследяване."

Юристът обясни и дали завещание за имот в конкретния случай с извършено убийство може да се оспорва в съда: "Да, когато оспорването идва от заинтересованото лице, което в случая се явява бащата. Той ще твърди, че дъщеря му е убила майка му и няма как да я наследи, но отново ще трябват категорични доказателства - това доказателство по този казус се изразява във влязла в сила присъда."