Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цар Симеон и пазителят на короната княз Борис на рождения ден на царица Маргарита.
СНИМКА: KINGSIMEON.BG
Цар Симеон и пазителят на короната княз Борис на рождения ден на царица Маргарита. СНИМКА: KINGSIMEON.BG

Нидерландската престолонаследница го държи под ръка на сватба и намери в него своя принц, твърдят таблоиди в Амстердам 

Баща ѝ 21 години пилотира инкогнито граждански самолети, тя бърка коктейли в бар на плажа през лятото

Службите докладват за заплахи срещу нея, заради което напуска квартирата си и се връща в двореца

26-годишният Борис Сакс Кобург - пазителят на династичните ни традиции, едва ли някога ще стане цар, въпреки че е следващият в линията на наследяване, но пък може да се превърне в крал. Ако, разбира се, наистина има връзка с престолонаследницата на Нидерландия, както съобщиха таблоидите в родината ѝ.

Слуховете за двамата млади аристократи са подхранвани от факта, че през октомври 2023 г.

бяха заснети под ръка на сватбата

на Виктория Елизабет - херцогиня Мединасели, испанска благородничка, която притежава най-много титли в света - 43 на брой. После издаваното в Мадрид списание "Ола" написа, че Катарина Амалия е засичана в компанията на Борис и на други светски събития.

Принцеса Катарина-Амалия Холандска Снимка: Официален сайт на кралското семейство
Принцеса Катарина-Амалия Холандска Снимка: Официален сайт на кралското семейство

Те се познават отдавна, тъй като семействата им са приятелски. Абдикиралата кралица Беатрикс - баба на младата наследница, бе плътно до Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита на погребението през 2015 г. на Кардам, най-големият им син и баща на Борис. Абсолютно по същия драматичен сценарий като царя нидерландската владетелка загуби единия си син (който се пада чичо на Амалия) след няколкогодишна кома. Точно такъв беше и случаят с Кардам, който катастрофира през 2008 г. и бе в безсъзнание до смъртта си.

Ако отношенията на кръстения в православната вяра Борис с Катарина Амалия бъдат официално потвърдени и се задълбочат, младият мъж ще бъде истински късметлия.

Принцесата не просто ще наследи баща си Вилем Александър

на трона в Амстердам, но ще разполага и със завидно благосъстояние. Днешният крал притежава 48 млн. долара, а майка му (кралица Беатрикс), която абдикира през 2013 г. - 200 млн. долара. Разбира се, Амалия не е единствената дъщеря на монарха - има две по-малки сестри, но като първородна тя ще наследи най-голям дял.

За връзката между 20-годишната принцеса и 26-годишния Борис Търновски писаха различни европейски таблоиди. Те отбелязват, че той може да няма корона и трон, но заради историята на фамилията си притежава влияние в аристократичните кръгове в Европа. Чрез майката на цар Фердинанд е кръвен потомък на френските и британските крале и владетеля на Свещената римска империя. Чрез втория брак на майка си – Мириам де Унгрия, е

свързан и с друго кралско семейство – това на принц Гази бин Мохамед,

братовчед на йорданския крал Абдула II.

Катарина Амалия също има интересни връзки във фамилията. Баща ѝ – крал Вилем Александър, в продължение на 21 години е управлявал като капитан граждански полети под прикритие. Пътниците са чували гласа му, когато е съобщавал на каква височина лети самолетът и какво е времето в града, в който пристигат. Никога обаче не са го виждали. За тази своя тайна страст настоящият владетел на Нидерландия разказа чак когато нидерландската авиокомпания KLM фалира и той вече нямаше как да продължи с хобито си. Но когато пътува като крал, понякога не го свърта и лично поема пилотирането.

Това не е единственото невписващо се в аристократичните канони занимание на Вилем Александър. Като студент по история в град Лайден той е бил известен с бохемския си живот. Местните медии често са описвали партитата, в които е участвал. Пресата го е кръстила "Принц Пилз" (от съкратеното име на бирата "Пилзен"). Но днес е уважаван от поданиците си.

Бащата на Амалия не иска да бъде известен с цифри зад името си. Казва, че само за историята ще бъде Вилем IV. В живота не иска да го титулуват така, а просто като крал Вилем Александър. Поведението му е разчупено и по отношение на короната - той не носи такава. Интересното е, че не е имал и официална церемония по коронацията. За сметка на това на специални поводи

облича дълга кралска пелерина или униформа.

Нестандартен е и в избора си на съпруга. Майката на Амалия - Максима, е аржентинка. Когато се женят, доста хора в Нидерландия са били против, тъй като бащата на кралицата е участвал във военната диктатура в страната си. Вилем Александър не се поддава и сключва брак със своята избраница. Впоследствие нидерландците започват да я обичат.

Монархът наследява майка си - кралица Беатрикс, която абдикира през 2013 г. Нейната сватба през 1966 г. също предизвиква противоречиви чувства у поданиците ѝ. Мъжът ѝ - бащата на Вилем Александър, е германски принц, мобилизиран от Вермахта по време на Втората световна война. Пленен е от американските военни, преди да влезе в битка. Освен това е бил член на младежката организация на Хитлер. Затова по време на сватбата му с кралица Беатрикс има бурни протести.

Всичко това обаче е в миналото, а Клаус фон Амсберг е покойник. Това, което е реално днес, е богатството на краля.

Той притежава 5 замъка.

Най-красивият е дворецът в Амстердам,

където Вилем Александър приема официалните си гости. Другите са в провинцията. Живее в палата в Хага. Отделно е замъкът Дракенщайн - резиденция на абдикиралата кралица Беатрикс.

Въпреки богатството си семейството на Катарина Амалия изпраща и трите си дъщери в обикновено нидерландско училище. Впоследствие тя се изнася да живее на квартира в Амстердам по време на следването си.

През 2022 г. обаче заради заплахи за сигурността ѝ, изнесени в доклад на разузнаването, се връща отново в двореца на баща си. Затова таблоидите твърдят, че тя се чувства по-спокойна в Мадрид, където е засичана с Борис Сакс Кобург.

Младата аристократка има славата на земен човек. По време на лятната си ваканция е работила в бар на плажа, заради което я наричат Кралицата на коктейлите. Тя не се притеснява да разкрива подробности за себе си. На 18-ия си рожден ден Катарина Амалия издава своя

автобиография, в която разкрива, че често се консултира с психотерапевт. 

Знае се, че е запалена и по ездата - аристократичен спорт, и притежава собствен кон, който носи името на един от най-известните коктейли - Мохито.

Освен това престолонаследницата има слабост към тиарите. В свое интервю, цитирано от испанското сп. "Ола", разказва, че би разпознала безпогрешно всяка кралска диадема от Европа, която види.

Може би затова принцесата носи тиара при всички официални случаи, на които присъства.

Интересно в този смисъл е

дали Борис Сакс Кобург е показал украшението на баба си Маргарита от сватбата ѝ с цар Симеон

във Веве, Швейцария, през 1962 г. Но след като Катарина Амалия признава, че е запозната с всички подобни накити, е възможно да е виждала поне снимки.

Младият пазител на българските монархически права би трябвало да наследи дядо си във всичко, което се свързва с династията. Това означава дворците "Врана" и "Царска Бистрица", както и останалите имоти. Запознати с реда в семейството на владетелите от Третото българско царство твърдят, че всичко трябва да премине в неговите ръце.

България не е монархия, а парламентарна република, така че младият изкуствовед не може да носи титлата "престолонаследник" и няма да бъде коронясан. Но право на Симеон Сакскобургготски е да определи какво да се случва с имотите му у нас.

Борис завърши скулптура в Лондонското училище по изящни изкуства, а преди това - френски лицей в Мадрид.

По време на пандемията той продаде на търг своя скултура с благотворителна цел.

И изпрати съобщение с поздрав до всички лекари и медицински работници, които се борят срещу ковида.

Наскоро младият артист пътува в страната на баските. Възможно е да няма връзка, но оттам са корените на майката на принцеса Катарина Амалия. Преди повече от 220 години прадедите на кралица Максима емигрират в Аржентина, а тя се връща в Европа като съпруга на нидерландския владетел.

Таблоидите са свързвали внука на Симеон Сакскобургготски не само с принцесата от Амстердам. Преди това на изложба в Париж той бе забелязан с инфлуенсърката, актриса и певица Клара Мерц. А още

преди 5 години стана ясно за приятелството му с Александра Динева - дъщеря на предприемача от Свети Влас Динко Динев.

Двамата са учили заедно в международното училище в австрийския град Санкт Гилген край Залцбург, след което Борис изкара и стаж в австрийския парламент. Профилът на училището даде повод за коментари, че младият мъж има афинитет към политическа кариера, но досега той не е дал подобни заявки.

Не е коментирал и никакви процеси и тенденции - нито у нас, нито в света. Но като пазител на царската традиция е необходимо да има познания по държавно управление.

За него се твърди, че учи български, но досега никой не го е чул да го говори. А ако има амбиция да се реализира другаде, нашият език няма да му трябва. Особено ако живее в Нидерландия. Но засега връзката на царския внук с престолонаследницата не е потвърдена.

И всяка информация по темата е предпоследна...