Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Най-великата сред дамите на терена ще сложи край на бляскава кариера, по време на която се бореше за равноправие между половете и вдъхваше надежда на по-слабите

Напълно естествено е да получиш възможно най-доброто, когато си похарчил десетки и дори стотици хиляди евро. На крака ти идват топ изпълнители, известни режисьори, оператори, звукари и въобще скъпоплатени специалисти, осигуряващи перфектно аудио-визуално качество. Дори кетъринг фирмите са внимателно подбрани, така че да няма пропуски при хапките с хайвер и изстуденото шампанско. И все пак купонът ти тъп! Как става това ли? Попитайте клетниците от ФИФА, които са били натоварени от шефовете си със задачата да организират церемонията по връчването на годишните награди на организацията.

Лъскавото шоу много приличаше на характерните български забави с участието на богати бизнесмени и техните любовници силиконки, които се борят за някаква измислена награда. Залата преливаше от отегчени прозявки и вяли аплодисменти и добре че беше скандалът с наградата на Лионел Меси, че да държи гостите будни до последно. И все пак по време на натруфеното шоу проблесна слънчев лъч, когато на сцената се качи Марта. Бразилската футболистка би трябвало да е пример не само за колегите си от мъжката съблекалня, а и за всички спортисти по света. И е хубаво, че от ФИФА се сетиха да й дадат специална награда точно в момента, когато звездата на бразилския женски национален отбор по футбол реши да сложи край на бляскавата си, но и смислена кариера.

„Все пак сме в годината на олимпийските игри, защо пък да не остана още малко", провикна се Марта точно преди да слезе от сцената, подсказвайки, че обмисля идеята да се впусне в едно последно приключение. А и златният олимпийски медал би бил един изключително подходящ финал за нейното футболно приключение.

То със сигурност щеше да е много по-приказно, ако се беше родила с две различни хромозоми X и Y, защото в мъжко тяло тя щеше да е не по-малко известна от Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Но съдбата си знае работата и избра именно Марта Виера да Силва, за да я превърне в най-великата футболистка за всички времена. И то не само заради 115-те й гола за националния отбор, което е рекорд и при мъжете, и при жените. Не е и заради всичките й трофеи и финтове, с които спечели уважението на милиони хора по света.

Марта е много повече от красиви голове и технични номера с двата си талантливи крака. През всичките тези години тя се превръща в пример за младите и в надежда за онеправданите. Феновете бяха свикнали да я виждат на терена много дълго след като е свършил мачът. Нейните съотборнички бързаха да се мушнат под душовете, но тя оставаше, за да говори с хората по трибуните и да изкрещи силно пред всеки изпречил се микрофон, че не само в спорта, но и навсякъде в живота трябва да има равноправие между силните и слабите, между богатите и бедните, между цветнокожите и белите.

Поне в началото я мислеха за леко шантава млада дама, която е решила да си спечели своите три минути слава. Само че талантливата спортистка започна да трупа влияние в женския футбол и набързо успя да изтрие ироничните усмивки от лицата на околните. Тя спечели Шампионската лига, „Копа Либертадорес" и бе наградена със Златната обувка и Златната топка за голмайстор и най-добър играч на Световното първенство през 2007 г. През 2019 г. Марта стана първата в историята на женския, но и на мъжкия футбол, която отбелязва гол на пет световни първенства, а 17-те й попадения на мондиали също са рекорд, който едва ли скоро ще бъде подобрен.

Голямата й болка е, че така и не успя да спечели световната титла, въпреки че през 2007 г. беше само на крачка от голямата цел, но бразилският тим загуби от Германия на финала. За сметка на това три пъти вдигна купата на женския вариант на „Копа Америка". Успехите й са многобройни и трудно ще бъдат изброени до един. По-важното е, че Марта използваше всичката тази известност, за да проправя път на светлината в заобикалящия ни мрак. Най-често тя говореше за равноправие между половете и се опитваше да втълпи на милионите футболни фенове, че винаги има надежда. Използваше собствената си житейска история, за да придаде плътност на думите си.

Израства в бедно семейство, изоставено твърде рано от слабохарактерен баща. На всичкото отгоре малкото момиченце се натиска да играе футбол на улицата, което по онова време е истинско светотатство в очите на момчетата. Нахаканата хлапачка често си изяжда пердаха, докато драпа със зъби и нокти до привилегията да подритва пред себе си натъпкания с парцали найлонов плик, който замества истинската топка. И все пак успява да си извоюва правото на участие в кварталните мачлета, където е забелязана от правилните хора и получава своя шанс. И след това пътят й не е лесен, но в нито един момент не губи своята бронирана от подигравки и кални номера надежда. И когато най-сетне се е качила на върха, тя не забравя да отправи поглед надолу, към подножието.

Точно заради нейните успехи на местна и международна сцена бразилската футболна федерация решава да се отърси от дълго властвалите предразсъдъци и да обърне повече внимание на местната женска футболна лига. Опитни бизнес акули усещат, че от ядрената енергия на младата футболистка могат да се направят добри пари и също дават своя принос за развихрянето на Марта-манията. И така някак неусетно бразилските фенове, които някога са обявявали за враг всеки, дръзнал да заговори за женски футбол, в началото на новия век започват да проявяват толерантност към изявите на противоположния пол на терена.

Легендарната футболистка се възползва от малките си победи и неуморно гради основи на мечтата си все повече млади момичета да виждат в спорта реален шанс за успех в живота. През 2019 г. след загубата на световното тя държи емоционална реч, в която казва: „Женският футбол разчита на вас, за да оцелее. Помислете за това, ценете го повече. Плачете в началото, за да се усмихнете накрая". В понеделник вечерта Марта използва сцената на официалната церемония, за да повтори посланията, които я направиха толкова разпознаваема по света. И подсказа, че краят на професионалната й кариера в никакъв случай не означава край на благородните й каузи. Напротив, сега тя ще има още повече свободно време и енергия чрез футбола да превръща света в едно по-добро място за живеене.