Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живков вероятно по препоръка на диетолозите много държал в менюто му да присъства бозата. За него тя се приготвяла на място по точно определена рецепта, не пиел боза от случайни сладкарници. За това вкусно питие е известно, че благодарение на ферментационните процеси има силно изразено противомикробно действие.

Болестотворните микроорганизми не могат да оцелеят в условия на млечнокисела и оцетно-алкохолна ферментация.
Друго предимство на бозата е, че въглеродният диоксид, получен в резултат на двойната ферментация, улеснява храносмилателните процеси и подобрява разграждането и усвояването на хранителните вещества. Много полезна е при лениви черва, защото активизира дейността им.

Диетолозите в Правителствена болница се грижели Живков да получава първокачествено кисело мляко заради пробиотиците, които били обект на усилени изследвания по време на социализма.