Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малки и големи се разхлаждат в жегата във Варна.

СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА
Малки и големи се разхлаждат в жегата във Варна. СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Валежите обаче ще са повече в централните северни и източните райони

Юли в Североизточна и Източна България се очаква да бъде с близки до нормата средни месечни температури, а в Централна и Западна - над нормата. Валежите ще са около и над нормата, като по-голямо превишение е по-вероятно в Централна Северна и в Източна България. Може да се очаква дните с превалявания в североизточните райони и по Черноморието да са с около 20-30% повече от обичайното. Това каза климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

“Юли се очаква да бъде с валежи над нормалните за месеца, по-съществени в западните райони. Средните дневни температури да бъдат от 27 до 31 градуса”, каза и шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Екстремните температури, с които изпращаме юни, ще се задържат и в първите дни на новия месец. Ще започне с максимални от 33 до 38-39 градуса и с предимно слънчево време, съобщи Матев. Още в следобедните и вечерните часове на 1-и обаче от запад на изток ще премине по-хладна вълна, заради която ще превали и прегърми. На места ще има и градушки. В петък и в събота отново ще превали и прегърми, на повече места и по-интензивно - в Източна България и в Рило-Родопската област. Температурите ще се понижат и ще са близки до обичайните за началото на юли - от 27°до 33° за максималните. В неделя ще е предимно слънчево, следобед повече облаци с условия за кратки валежи се очакват над планините и в източните райони.

Следващата седмица ще

започне с ново захлаждане

и температурите ще са малко под обичайните за периода - дневните ще достигат до 25-30 градуса. Отново ще бъде нестабилно с условия за кратки валежи и гръмотевици в цялата страна. Слънчеви часове ще има преди обед, а по-интензивни и значителни по количество ще са валежите на 6 и 7 юли. През втората половина на следващата седмица ще настъпи постепенно стабилизиране на атмосферата с много слънчеви часове и повишение на температурите. Валежите на 7 и 8 юли ще бъдат на много по-малко места - около планините и в Източна България. Ще са по-краткотрайни и в по-малки количества.

В края на първото и в началото на второто десетдневие ще е предимно слънчево, в следобедните часове в низините и в равнините и горещо. Максималните температури ще бъдат над 30 градуса, до 37-38 в най-топлите места. Временно захлаждане с дъжд и гръмотевици се очаква около 13 и 15 юли, като по-интензивни ще бъдат валежите в Западна и Северна България.

През втората половина на месеца времето ще е по-стабилно. Ще бъде предимно слънчево и през повечето дни - горещо. Заоблачавания с превалявания и прегърмявания ще има по преминаване на студени фронтове, които временно ще понижават температурите. По-голяма вероятност за такива явления има около 20 - 21 и в края на месеца. Заради далечните срокове към този момент не може да се направи точна и детайлна прогноза.

Според геомагнитната прогноза на Петър Янков слънчевата активност в началото временно ще се усили до средни нива, после до края на месеца

слънчевата активност ще бъде

преобладаващо ниска

През повечето дни от месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно, без магнитни бури. Повишаване на геомагнитната активност с условия за слаби геомагнитни бури има около 12-и. Умерени нива на активност се очакват през периода около 4 юли, 9-и,10-и и около 31 юли. Но и тогава вероятността за магнитни бури е много малка.