Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Рашков
Бойко Рашков

Някои от служебните министри ще търсят друго развитие. Като например Бойко Рашков, който от самото начало не крие повече от 22-годишните си амбиции да заеме поста на главния прокурор. МВР за него е нещо като трамплин.

През годините той дори е бил издигнат и избран от Висшия съдебен съвет за първи обвинител през декември 1998 г. В началото на 1999 г. президентът Петър Стоянов отказва да подпише указ за назначаването му. Въпросът се връща отново във ВСС, който предпочита Никола Филчев, а Бойко Рашков се прощава с поста, за който се е подготвял дълго време. Две години след това продължава тяхната битка и в края на краищата служебният вътрешен министър се отказва от следствието и се кандидатира за депутат от БСП от гражданската квота.

Днес действията му показват, че не се е простил с желанието да бъде главен прокурор. След уволненията в ГДБОП и регионалните структури той заговори за борба с корупцията и че ще изнесе данни за недекларирано имущество в чужбина на политици и съдии. Ангажира се и с проверка в повереното му ведомство дали опозиционни лидери са били подслушвани по време на протестите миналото лято и след това в предизборна обстановка преди 4 април.

Възможно е надеждите на Рашков да се основават на предложението на "Демократична България" главният прокурор да бъде избиран от Народното събрание. Иначе Иван Гешев има още 5 години от мандата си.