Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Рашков и съпругата му Мария Рашкова преди 20 години. СНИМКА: АРХИВ НА "24 ЧАСА"
Бойко Рашков и съпругата му Мария Рашкова преди 20 години. СНИМКА: АРХИВ НА "24 ЧАСА"

По текста работи Паола Хюсеин

Вътрешният министър предупреди, че на 9 юли ще извади списъка на магистрати и политици с необявени имоти в чужбина

Според известния тв журналист нотариусите, каквато е съпругата на служебния вътрешен министър, и нотариалните кантори били печатница за пари - оттам идвало и спокойствието на МВР шефа

Бойко Рашков избра Сашо Диков и телевизия “Евроком”, за да даде разяснения за своите 19 имота, появили се първо в материал на ПИК, а после въпроса за произхода на парите официално зададе на вътрешния министър и партия ГЕРБ. Интервюто бе излъчено в петък, а в събота то бе коментирано и от прокуратурата. (Виж цялата имотна сага на вътрешния служебен министър по долу.)

“24 часа” потърси в неделя колегата Сашо Диков, за да го попита дали е удовлетворен от отговорите на Бойко Рашков, които той като публична личност дължи на обществото.

Това, което Бойко Рашков каза за своите имоти, го каза с тон и по начин, които звучат убедително. Тази убедителност обаче идва от парите на жена му, защото той няма как от неговата заплата да извади такива пари. В интерес на истината

нотариусите и

нотариалните

кантори

са печатница

за пари

Така че ключовият въпрос е за парите на жената на Рашков. Аз се обаждах в кантората да питам могат ли да ме свържат с нея, за да потърся информация за парите ѝ. Казаха, че ще говорят с нея. Неслучайно го направих, защото е важно колко пари изкарва тя. Предполагам, че оттам идват спокойствието и сигурността на Рашков, че всичко му е наред, защото тя очевидно разполага със сериозни постъпления от законни доходи.

Това разказа пред “24 часа” журналистът Сашо Диков по повод интервюто си със служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков в петък вечерта по “Евроком”.

Пред Диков Рашков обяснява, че

резиденцията край

Американския колеж,

която наистина е

впечатляваща, са я

строили 7-8 години

и струва 450 хил. лв. Пазарната ѝ цена сега сигурно е по 3, предполага Диков.

Журналистът каза още, че по една случайност жената на Цацаров също е нотариус. “Спомням си, че навремето нейните доходи също бяха около 400 хил. лв.”, добави Диков.

Според него вътрешният министър Бойко Рашков не отрича, че инициалите И. Г. са в списъка на 38-те души със сметки и имоти в чужбина, даже напротив, коментира: “Топло”.

Други инициали от списъка обаче не са споменати.

Диков не спира да пита защо година и половина Гешев не публикува списъка, като преди това и Цацаров не го прави. И сам предполага: “Значи има някаква компрометираща информация за наш човек”. Допълва историята от едно време: Това става през октомври 2019 г. преди избора на Гешев. Гешев няма как да не знае, че е в списъка. Въпреки това, за да се кандидатира и да не се откаже от процедурата, според мен има две обяснения. Едното е, че толкова е самонадеян, че не му дреме от нищо, но това е по-малко вероятното. Второто е, че твърдо са му обещали, че ако се кандидатира, този списък никога няма да излезе. Такава е логиката ми.

Журналистът припомни и последната декларация на Гешев пред КПКОНПИ. Когато я подава, декларация подава и жената, с която живее, тъй като е задължена по закон.

Но нито тя, нито Гешев се съгласиха тази декларация да бъде публикувана. Онова, което Рашков добави в интервюто, е, че сумата, открита в нейни сметки, е подобна на онази, която Рашков е декларирал, че има в инвестиционни фондове - значи някъде около половин милион лева.

Става въпрос за списъка на 38-те, където жената на Гешев според Рашков има половин милион. А какво тя е декларирала преди 2 години пред КПКОНПИ, никой не знае, казва Диков.

Нещата отидоха толкова далеч, че не върви Гешев да продължава да мълчи.

Добре че

Цацаров хвърли

някаква

светлина в

интервю

за вас,

смята тв журналистът.

Има още един голям мълчаливец по въпроса, този, който досега ми е отговарял на всички поставени въпроси в писма до него, включително и за отношенията му с моделката от Барселона.

Но с две изключения. Досега не съм получил отговор само на две писма с въпроси - едното е от април 1998 г. за 34-те милиона на Иван Саздов (във връзка с комисиона при сделка с чуждестранен инвеститор - б.р.), а другото - от април 2001, даже и по-рано, за 38-те в списъка. И мълчаливецът е Б. Б., допълни Сашо Диков.

Той обясни, че е писал на всички лидери на партии, за да пита за списъка и да настоява да бъде публикуван, но само Бойко Борисов не му бил отговорил.

Вътрешният министър:

Нямам 19 имота,

а 19 позиции,

написани от нотариус,

11 от тях не са

жилищна площ

Нямам 19 имота, а 19 позиции в договор, написан от нотариус. 11 от тях не са жилищна площ като например сутерен, който е част от къща, фитнес, склад, дворно място. Написани са от нотариуса, за да е ясно какво влиза в съответната жилищна сграда.

Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков по повод на информация, че притежава 19 имота.

Той показа и документи за къщата си в средногорското с. Антон, резиденцията в София, която е близо до Американския колеж, жилището в Несебър и апартамента на ул. “Житница” в София.

Имотът в с. Антон, който бил с малък басейн, бил купен от държавен съдебен изпълнител на публична продан, защото бившите собственици имали задължение към банка.

Заради многото търгове, на които не се явил никой, цената паднала до 44 хил. лева.

“Сделката беше приключена само по банков път. Аз имам една-единствена банкова сметка от 30 години и в нея постъпват всичките ми трудови възнаграждения”, каза той.

Резиденцията до Американския колеж била собственост на него и съпругата му - нотариус Мария Рашкова.

Земята била купена през 2000 г., а цените преди 20 години съвсем не били като сега. Година по-късно било получено разрешително за строеж и за откриване на строителна площадка. “И оттам започва една мъка, един строеж, който завърши след 7-8 години. Малко по-късно беше получено разрешение за ползване и напуснахме апартамента си на ул. “Житница” и цялото семейство се настани там”, каза той. Резиденцията била за 450 хил. лева.

“Нали не забравяте, че държавният служител не е сам”, попита Рашков, казвайки, че по-голяма част от вложените средства били на съпругата му.

След 40 години брак двамата сключили брачен договор.

“Така сме решили и така сме направили. Семейният кодекс предвижда тези права, законът позволява съпрузи да живеят с разделно имущество”, обясни служебният вътрешен министър.

“Не е неудобно да имаш, а да придобиеш нещо с кражба и престъпление чрез пари в нощното шкафче и разни кюлчета”, заключи той.

Рашков обеща

да каже имената

на магистратите

и политиците с

необявени имоти и

сметки в чужбина

на 9 юли

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева:

Поведението му е пример за хибридна атака чрез

разпространението на фалшиви новини. Ако знае

нещо, да го съобщи, но вероятно не знае нищо

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков обеща да каже имената на магистратите и политиците с недекларирани сметки и имоти в чужбина на 9 юли вечерта, часове преди парламентарните избори. Силовият вицепремиер щял да обяви списъка с 38-те, ако дотогава не го направи прокуратурата.

Обещанието той даде в предаването на Сашо Диков в петък. Пак там щял да разкрие и имената. Пред Диков той говори и за своите собствени имоти в София, в Несебър и в средногорското село Антон. 

Реакцията на прокуратурата не закъсня. Часове по-късно пред “24 часа” говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира, че “за пореден път се налага да обясни, че прокуратурата няма да позволи да бъде въвличана в политически кампании и битки”.

Разпространението на подобни неверни и манипулативни твърдения от страна на вътрешния министър са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на фалшиви новини, заяви Милева.

Самият Рашков обясни, че

не е виждал

списъка,

но имал информация за него, защото бил не само вътрешен министър, но и силов вицепремиер, който отговаря за службите. Той не знаел всички имена, защото те били много и не можел да ги запомни.

“Това са доста имена. Продължавам да твърдя, че те не са толкова. Освен тези лица има и още”, добави Рашков.

В предишни свои медийни изяви служебният вътрешен министър беше обявил, че списъкът е със 70-80 имена.

Това пък предизвика бившия главен прокурор и настоящ председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров в интервю за “24 часа” отпреди седмица да опровергае твърдението на Рашков.

Цацаров представи и хронологията около двата списъка - единия с 11 имена на хора, заемащи висши публични длъжности в изпълнителната и законодателната власт, а другия с 27 имена на съдии, прокурори и следователи.

Те му били изпратени от ДАНС през 2019 г. в резултат на негово искане. Двата списъка

съдържали

само оперативни

данни,

въз основа, на

които не може

да се повдига

обвинение,

да се започва досъдебно призводство и да се обяви публично, че някой наистина има необявен имот в чужбина. С проверката била натоварена НАП.

“Нали въз основа на оперативните данни се поставя началото на наказателния процес. Той какво иска повече от това?”, опонира му Бойко Рашков.

“Дали всички тези материали са с гриф за сигурност, особено след като са излезли от прокуратурата до други ведомства”, добави той, вероятно имайки предвид НАП, която още проверява информацията по отношение на двама.

Според Рашков въпросите били много, като единият бил дали се е стараела “прокуратурата да поразреди списъка”.

“Според мен няма и не може да има проблем Гешев да обяви списъка”, каза още служебният вътрешен министър. И даде за пример себе си и обясненията, които дал за жилищата си.

“Всички магистрати и политици са длъжни да декларират своите имоти”, заяви Решков.

Става практика да се твърди, че някой знае нещо, но че не желае да го каже. Може би защото в действителност няма какво да каже. В тази връзка припомням, че във всяка правова държава този, който разполага с информация за извършено престъпление, следва да уведоми компетентните органи и най-вече прокуратурата. Атаките срещу съдебната власт само уронват устоите на държавността и са в интерес само и единствено на престъпността. Българските граждани ще получат пълната информация при спазване на всички нормативни изисквания. Прокуратурата многократно е доказала, че държи на прозрачността и ще продължи да бъде открита към българското общество, каза Сийка Милева.