Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов се надява вълната да го изкачи още по-високо в класацията.
Слави Трифонов се надява вълната да го изкачи още по-високо в класацията.

“Има такъв народ” и “Демократична България” се надяват на самостоятелно мнозинство и правителство

БСП разчита да върне отблъснатите избиратели заради забавената подкрепа за Румен Радев за втори мандат

ГЕРБ – хората да накажат Слави за отлагането на мажоритарния вот

Предсрочните избори могат да разбъркат картите в полза на антисистемните или в полза на партиите на статуквото и да променят патовата ситуация, но може да я повторят. След като кандидатът за премиер на "Има такъв народ" – световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова, върна мандата, извънредният вот е почти единствената конституционна възможност.

На какво се надяват в ИТН?

Още от нощта на изборите социолози коментираха, че при евентуални нови избори шоуменът може да увеличи резултата си, а дори и да събере най-голяма подкрепа сред гласоподавателите.

“Целта им е

да бъдат първа

политическа сила”,

коментира Андрей Райчев. А практиката показва, че след избори губещият продължава да губи, а победителят – повишава броя на привържениците си. Избирателите на Слави са млади и гъвкави в електоралните си нагласи.

Вероятно в ИТН разчитат на разгръщане на вълната и още повече хора да им повярват през юли, отколкото през април. В лагера на сценаристите предполагат, че групата им може да достигне до 80-82-ма депутати.

Те не са достатъчни, за да се реализира мандат със

стабилно правителство,

но разчитат на другата набрала скорост политическа сила – "Демократична България".

"Демократична България", в която Христо Иванов (вляво) е съпредседател, е най-вероятният коалиционен партньор на "Има такъв народ" в следващия парламент.
"Демократична България", в която Христо Иванов (вляво) е съпредседател, е най-вероятният коалиционен партньор на "Има такъв народ" в следващия парламент.
Сондажите им сочат, че десните могат да получат още по-висока подкрепа и да вкарат до 35-40 народни представители. Така двете формации на протеста ще имат мнозинство и ще могат да направят кабинет. Третата, изникнала от демонстрациите коалиция – тази на Мая Манолова, вероятно ще е на ръба на 4-процентната бариера. Затова ако пробие отново, нейните гласове биха били плюс за бъдещ управляващ съюз, но първите две не разчитат особено много на нея.

В ИТН предполагат, че нямат интерес да направят в момента компромисно правителство. Особено след гласуването на трите партии на статуквото в синхрон по текста пред парламента да се отчитат и шефовете на Върховния административен и Върховния касационен съд освен главния прокурор. Социолози твърдят, че формацията на Слави ще приключи като политически субект, ако със своите 51 депутати бъде принудена да зависи от решенията на няколко партньора и във всеки момент да им виси като дамоклев меч перспективата да бъдат свалени от власт.

Останалите съюзници винаги могат да предявят немислими за партията на шоумена условия и

мнозинството постоянно

да е на кантар.

Особено ако става дума за важни проекти. БСП вече официално обяви своите изисквания към кабинет на Слави Трифонов, макар че социалистите не са желани съюзници в жк "Левски-Г". ДПС също предложиха непоискана подкрепа. Никой не може да гарантира на днешната втора политическа сила, че "за" правителството й няма да гласуват и депутати от ГЕРБ само за да я компрометират. И така всички предизборни закани да изметат партиите на статуквото да останат на думи. След което проектът ИТН да си отиде набързо в небитието.

Не такива са намеренията на Слави Трифонов и компания. Неговият екип успя да пробие и се надява, че ще управлява с "Демократична България" след предсрочните избори.

Дали това ще се случи, зависи от много фактори. Единият от тях е как ще се представят новите коалиции ДБ и "Изправи се! Мутри вън!". Другата неизвестна е дали ВМРО този път няма да се мобилизират и да успеят да влязат в парламента. И дали патерицата, с която участва бизнесменът Васил Божков, няма да вдигне резултата си и да вкара депутати.

Изпадналите под бариерата играчи

разчитат избирателите да накажат Слави заради отлагането на мажоритарния вот. Извънпарламентарните сили се надяват, че, разочаровани от Трифонов и възприемайки поведението на ИТН като хаос, хората може да заложат отново на други. Това е тайната надежда и на ГЕРБ – симпатизантите им да се върнат заради мистерията, в която е обвита партията на шоумена.

Днешните управляващи взеха 840 000 гласа през април и твърдят, че винаги са готови за нов вот. Много е вероятно резултатът им да бъде сходен с този от 4 април. Но най-големи опасения в техните редици предизвиква подозрението, че служебният кабинет, назначен от президента, ще смени някои ключови фигури по места. А новите няма да действат в интерес на ГЕРБ.

За да бъде избегнато това, политолози чертаят

малко вероятен изход чрез политически нелогичен сценарий

– депутатите от най-голямата партия да подкрепят предложено от БСП правителство с третия мандат. Което звучи абсурдно. Формацията има решение на националната конференция от 2017 г., че никога няма да прави коалиция със столетницата. Но тук идва тънкият момент – нищо не са казали за подкрепа, без официално разписан съюз.

Може би затова всички нови се опасяват от връчване на мандат на Корнелия Нинова – за да не се реализира кабинет на малцинството с гласовете на ГЕРБ и някои други.

Соцлидерката разкритикува Слави Трифонов, че се отказва да състави правителство и да демонтира модела "ГЕРБ". Яростта на социалистите е обяснима.

Резултатите на БСП са сгромолясващи.

Едни нови избори могат да я довършат и да остане не трета, а четвърта политическа сила след "Демократична България", които са в период на подем. А предлагането на правителство и рисковете да бъде подкрепено от формации, с които са се заричали да не се съюзяват, е опасно.

Нинова е притисната в партията си, вътрешната опозиция й иска оставката. Има и оптимисти, за които соцпартията ще получи по-висок резултат през юли, защото вече е декларирала, че ще застане зад Румен Радев за втори мандат.

На 4 април двусмисленото отношение към президента отказало част от червените симпатизанти да пуснат бюлетина за БСП. Сега щели да се върнат.

Единствените, които разполагат с твърдо ядро избиратели, са ДПС.

Движението винаги може да разчита

на 300 - 350

хиляди гласа.

Партията на Ахмед Доган е винаги готова за избори. Единственото, което не й е по вкуса, е изцяло машинното гласуване, което предвижда Изборният кодекс, внесен от ИТН и приет от правната комисия.

Въпросът е дали след предсрочния вот ще има стабилно мнозинство, което да излъчи правителство, или ще влезем в схемата "избори до дупка", в което време да действа служебният кабинет на Румен Радев.