Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чукът е едно от най-старите сечива. Древните чукове се изработвали от камъни, като в началото били без дръжка. Такава се появява по-късно под формата на ръкохватка. Заедно с копието и брадвата, чукът е и едно от най-старите бойни оръжия. Чуковете имали тъп и остър край, които нанасяли тежки удари и пробивали бронята. Военните чукове са използвани в Европа, Индия, Персия, Афганистан, Китай. Средновековните чукове били различни едни от други и различни от чуковете днес. Използвали се къс чук, познат като чук на ездача, употребяван от кавалериите, дълъг чук, достигащ до 2 метра и чук за хвърляне, който много прилича на спортния уред, използван днес от участниците в олимпийски игри в определени дисциплини.

Освен за символ на разрушението, чукът е считан и за инструмент на сътворението. Виждаме го изобразяван до бог Хефест, а за японците е бил символ на богатство и успех.

Съвременният чук е част от всеки дом и от професионалната дейност. За щастие, той е променил предназначението си и от средство за война се превръща в помощник в трудовата и професионалната дейност. Ако считате, че познавате чука и неговата употреба, изчетете статията, за да се уверите, че винаги може да научите още и че има видове чукове, непознати за вас.

Гумените чукове – инструмент на майсторите

Тези чукове са с гумени глави, което ги отличава от познатите ви. Намират употреба в професионалната сфера. Майсторите, заети с монтажни дейности, лепене на плочки, ремонт на покриви и с конструкции, ги използват в своята работа за по-лесно залепяне на фаянса, гранитогреса или тротоарните плочки, за сложните покриви с цел обработка на фуги и ръбове.

Във всички тези случаи чукът такъв, какъвто го познаваме ние, би довел до щети. Общото между гумените чукове е главата им, покрита с дебела гума, от която носят и името си. Що се отнася до размера на главата, грубата работа включва голям перкусионен елемент, а по-нежната изисква по-малка глава. Дръжките впечатляват с разнообразието си и могат да бъдат дървени, ергономични и пластмасови. Гумираната предотвратява хлъзгането по време на употреба. При избор на гумен чук имайте предвид, че дългият хват предполага силен удар.

Чукове за разбиване и къртене

За разлика от гумените, тези чукове имат тотално различно предназначение. По-тежки са и имат обикновено по-дълга дръжка, изработена основно от пластмаса или дърво.

Чукове за шлака

Този инструмент е професионален, предназначен е за електрозаварчиците, които го употребяват за изчукване на шлака и пръски метал, получени по време на заваряването. Формата на главата е необичайна и улеснява работата, а дръжките могат да бъдат дървени, пластмасови, метални.

Зидарски и кофражистки чук

Други професионални чукове са зидарският, приличащ на кирка и използван в зидарската практика, отличаващ се с плоска ударна част и заострен връх, и здравият кофражистки чук, познат със сложната си форма. Ако избирате зидарски чук, търсете противоплъзгаща дръжка и съблюдавайте да предпазва от отломки. Кофражистките чукове могат да бъдат с кози крак от едната си страна. Безспорно удобство при работа дават моделите с намагнетизирана глава, която позволява лесно придържане на пироните. Гумирана ръкохватка осигурява здрав захват без плъзгане при много от моделите.

Пластмасови чукове

Пластмасовите чукове с глава от силикон или пластмаса намират приложение при изправяне на детайли, полагане на камъни, работа с дограма и обработка на ламарини. Търсете ергономична дръжка, която не натоварва ръката. Моделите са разнообразни – с дървени или метални дръжки, със сменяеми глави.

Шлосерски

Това са онези чукове, които всички познаваме и ползваме най-често в ежедневието си. Те са най-разпространените, универсалните и част от всеки дом. Необходими за дребни битови и дърводелски дейности, те са известни с широката си употреба, здравина и изгодна цена. Може да избирате между дървена или метална дръжка, както и да предпочетете ергономична за повече удобство.