Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев Кадър: БНТ
Иван Гешев Кадър: БНТ

Шпионският скандал у нас не може да бъде сравнен с никое друго дело в България, каза пред Георги Любенов по БНТ главният прокурор Иван Гешев. И повтори, че това е случай без аналог.

Припомняме: шест лица бяха привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава, съобщиха вчера от прокуратурата. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

В исторически план в България не е имало такъв скандал след 9 септември 1944 г. Единственият, с който могат да се правят аналогии, е т.нар. скандал "Петорката от Кеймбридж".

Българските служби показаха, че се възстановили своя потенциал, съсипан след 89-та година. Надявам се, това да е в интерес на България, отбеляза главният прокурор. 

Българските граждани имат право да бъдат обективно информирани, затова вчера прокуратурата избра този начин на представяне на това колко е грозно това, което правят българите в това престъпно деяние, допълни Гешев.

Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки. 

Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема, каза прокурор номер едно.

Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност.

"Става дума за дело, свързано не само с националната сигурност, но и със сигурността на нашите евроатлантически партньори. Групата е била под контрол доста време, така че са взети мерки за ограничаване на заплахите за националната сигурност", обясни още Иван Гешев.

"Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани. Никой не обича предателите", акцентира той.

"Тук не става въпрос дали харесваме чужди държави. Първият въпрос, който трябва да стои пред нас, е дали обичаме своята държава", подчерта той, и тогава идват други интереси.

"Знаете ли, вчера се замислих какво бих работил преди 89-та година. И си казах - пак щях да работя същото - да защитавам интересите на българската държава".

Б.р. - "Петорката от Кеймбридж" - петимата елитни студенти, смятали британската демокрация за умираща, Хитлерова Германия за световна заплаха, а Сталинова Русия за спасение на света, подготвят Студената война, още преди да е започнала Втората световна. Именно чрез тях съветското разузнаване си осигурява огромно количество секретна информация от специалните служби на Великобритания и САЩ. Някои от петимата приключват кариерата си като преподаватели по английски език в Москва, покрай което чак до 90-те години на миналия век агентите на КГБ, които никога не са стъпвали във Великобритания, били разпознавани по тяхното безупречно оксфордско и кеймбриджко произношение.