Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милена Симеонова била обожавана от партньорите си,
Милена Симеонова била обожавана от партньорите си,

На сцената умело прикривала жестоките болки и покрусата от ударите под кръста

Изисквала от учениците войнишка дисциплина, пазела ги да не ядат бургери и ги съветвала за гаджетата

Известната примабалерина Милена Симеонова, която танцуваше в най-големите зали по света, дори в Болшой театър, сякаш била орисана да печели престижните си награди по най-трудния начин. Тя си отиде от този свят миналия месец, но познатите й разказаха пред "168 часа" историите, които най-много са ги впечатлили.

При едно от участията й в Международния балетен конкурс във Варна й се случва нещо, което никога не е могла да си представи. Първите два тура минават без проблем, но на почивката преди третия

една от примите, която дори е в комисията, поискала пачката,

с която Милена играе. До този момент Симеонова се представяла изключително добре, но това почти я сринало. Въпреки че в последния момент успява да си намери пачка, за да излезе на сцената, се представя прекрасно. С нищо не показва какво е преживяла преди минути и взема бронзов медал, като получава най-високата оценка от българските участници.

Оказва се, че почти до края на живота си Милена Симеонова не споделя тази история, едва в последните си месеци я разказва на близките си. Причината е, че никога не е обичала да се афишира или да обяснява за успехите си.

Примабалерината Милена Симеонова
Примабалерината Милена Симеонова
Милена Симеонова била изключително красива балерина.
Милена Симеонова била изключително красива балерина.

“Както тя, така и аз никога не се хвалехме - споделя пред “168 часа” Сара-Нора Кръстева, директор на Националния балет в Софийската опера. - Тя се надяваше, че ще се забележат трудът и талантът й. В това отношение аз също съм така възпитана. Тя никога не се самоафишираше, въпреки че имаше много какво да каже.”

Вероятно по тази причина Милена Симеонова е имала много разочарования в кариерата си, но никога не го е показвала.

“Споделяше с мен

какво я наранява

и разочарова,

тихичко плачеше,

не бурно - споделя пред “168 часа” примабалерината и известен балетен педагог акад. Калина Богоева. - Страдаше, когато я пренебрегваха, но никога не е ползвала протекции. Милена беше стоик. Познавам я от дете, когато беше малко крехко момиче. Деликатно и мълчаливо гледаше наоколо, вършеше си работата и все едно че я нямаше. Единствено я интересуваше балета. Тя наистина беше талант. Не разчиташе на физическите данни, притежаваше музикалност чувствителсност и изразителност, всичко което е дар от Бога. Беше икзлючително умна, разбираше за какво става дума веднага. Неуморна - можеше да репетира с часове и помнеше всичко, което й се предаваше. Беше стриктна и много честна.

През цялата си кариера тя не е показвала, че нещо й се случва, докато танцува.

След представление например аз разбирах,

че я боли стомахът и

едва е издържала

Когато я гледаш на сцената, виждаш на лицето й върховно щастие, а после се оказва, че е имала невероятни болки в коляното.”

Именно по този начин успява да заблуди и публиката в Австралия.

“Тогава представяхме спектакъла “Дон Кихот” на сцената на летен театър в Пърт - спомня си Богоева. - Подът обаче не беше равен, а това за една балерина е страхотен проблем, да не кажа трагедия. Милена със страшна прецизност се опитваше да избегне всичките дупчици и да танцува. Направи прекрасен спектакъл. Е, въпреки това тя попадна с палеца си в дупка, а това означава, че всичките ти пръсти се засукват и изпитваш изключителна болка. Тя стисна зъби и с нищо не показа, че я е заболяло. После видях, че пръстите й са в кръв. Взехме мерки, за да завърши представлението. За нея моментът на сцената беше свещенодействие, там забравяше всичко.”

Интересното е, че най-много се ядосвала на випуските си. Те били най-голямата й радост и разочарование.

“Тя ни пое в училище, когато бяхме 9-и клас - споделя пред “168 часа” примабалерината Катерина Петрова. - Тогава бяхме в пубертета и много я ядосвахме. Но тя никога не се отказа от нас въпреки всичко. Оттогава до последните й дни бяхме изключително близки.

Милена ми беше

като майка

Толкова много я обичам, че още не мога да приема, че това се случи. Винаги беше много взискателна, но имаше специфичен подход към всяко дете и в годините на пубертета, тя успя да ни овладее. Говореше с нас за гаджета, изобщо за всякакви трепети, които ни вълнуват, само за да бъде близо до нас. Беше изключително всеотдайна и се грижеше за най-малкия детайл, когато трябва да излезеш на сцената. Костюм, корона, обици. Всичко беше изпипано. Никога не е била груба, не е крещяла. Даваше всичко от себе си. Сърцето й беше в залата. Целта й беше да извади на показ таланта на всяко дете, да го развие и да го издигне. Да му помогне да върви напред.”

Милена Симеонова учела децата на няколко основни неща - да бъдат дисциплинирани, концентрирани и да внимават с килограмите. Вероятно защото тя самата била като войник в залата.

“Когато бяхме около 11-и клас мисля, тя една вечер танцуваше “Лебедово езеро” на сцената на Софийската опера и балет и ние я гледахме - спомня си Сара-Нора Кръстева. - Спектакълът приключи късно, а на следващия ден имахме репетиции в 7,30 часа с нея. На всички ни се спеше и се надявахме тя да пропусне часа, но когато влязохме в залата, вече ни чакаше, напълно свежа, а ние едва гледахме. Не знам откъде имаше толкова много енергия.”

Всъщност наистина всички благородно завиждали на примабалерината за енергията, която имала, и факта, че никога не била изморена. Работела по 12 часа на ден, а след това се прибирала и прекарвала няколко часа в разтриване на краката си. Танцувала в продължение на часове съвсем сама, за да се подготви за предстоящия сезон и влизала в залата доста по-рано от започването на учебната година, за да е във форма, тъй като за нея най-важна била физическата подготовка.

“На първо място изискваше много работа и концентрация

- споделя пред “168 часа” една от ученичките й - Дарина Тонева. - Ядосваше се, когато не я слушах, особено ако ми казваше как да стъпя, но аз не го изпълнявах. Винаги преди концерти ме гонеше с иглата и конеца, за да ми оправи нещо по пачката. Тя ме пое още в пети клас. След представленията аз винаги започвах да се храня с бургери или паланчинки, а тя тичаше по мен и ми се караше да не ям, защото за балерината е изключително важно да е слаба. Винаги беше с мен, подкрепяше ме за всичко. Приемах я като втора майка. Говорех си с нея дори за момчета и когато кажеше, че не одобрява някого, беше права. Най-много ме е яд, че след карантината й звънях, но тя не ми вдигна. Вече се беше влошила, а аз имах да й казвам някои неща, но не успях.”

Въпреки това Дарина е една от ученичките, с които Милена Симеонова най-много се гордее. Докато й преподава балет, момичето носи на България два сребърни медала от Естония и Истанбул.

“От нея запомних, че

трябва винаги да вярвам в себе си

и дори да съм в най-лошата си ситуация, ще изляза от нея - допълва младата балерина. - Много я ядосах миналата година, когато тя искаше да танцувам в Софийската опера, но аз отказах. Сега сбъднах желанието й. Записах се и от есента започвам.”