Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТЕДРОС ГЕБРЕЙЕСУС
ТЕДРОС ГЕБРЕЙЕСУС

Без британски туристи у нас до края на годината

Световната здравна организация удължи режима на международно извънредно положение с още три месеца заради коронавируса. Сегашната пандемия е криза, каквато се случва веднъж на столетие, а последиците ѝ ще се усещат през идните десетилетия, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

По думите му много въпроси остават без отговор. Според данните за изследване на имунитета, с които разполага СЗО, по-голямата част от населението на Земята остава възприемчиво към този вирус дори в районите, които са преминали тежко епидемията. СЗО съобщи преди това и за рекордно увеличение на случаите на зараза по света за денонощие.

За 24 часа има увеличение с 292 527 на случаите. Най-голямото дневно увеличение идва от САЩ, Бразилия, Индия и Южна Африка.

Близо 40 страни по света са съобщили за рекордно увеличение на случаите на зараза за деня през изминалата седмица. Растат заболелите в Австралия, Япония, Хонконг, Боливия, Судан, Етиопия, България, Белгия, Израел, отбелязва Ройтерс.

В тази ситуация най-големият туроператор във Великобритания TUI спира пътуванията си до България до края на 2020 г., съобщи Би Би Си. В същото време компанията добави допълнителни полети от Острова до Гърция и Турция. Удължена е отмяната за пътувания до Испания до 17 август.

Словения пък въвежда 14-дневна карантина за пристигащи от България. В Турция хотелите замразяват цените, за да съживят туризма. Те няма и да бъдат затваряни, в случай че се открие заразен сред гостите.

Австралия пък обяви бедствено положение в щата Виктория, където местните власти въведоха полицейски час като част от най-строгите си ограничения до момента с цел овладяване на коронавируса. Новите рестрикции, които ще бъдат в сила до средата на септември, ще позволяват само на един човек от домакинство да пазарува веднъж дневно. Жителите на Мелбърн няма да могат да се отдалечават на повече от 5 км от домовете си, посочва Ройтерс. 7 души са починали от коронавируса за денонощие, с което общият им брой във Виктория става 123, а в национален мащаб - 208.

Келнер с маска сервира в бар в Атина. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Келнер с маска сервира в бар в Атина. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Всеки 10-и от новите

заразени в Гърция

влязъл през ГКПП

Рекордни 110 души са регистрирани с коронавирус в Гърция за изминалото денонощие, като с тях броят на установените случаи достигна 4587, съобщи министерството на здравеопазването в Атина.

От новите случаи 9 са на туристи на ГКПП за влизане в страната. През последните дни според гръцки медии инфекциите се увеличават - от 20-50 случая средно на ден до 110 днес.

В първия ден на август опашките на границата ни се извиха още през нощта. Дори и тръгването по тъмно към Кулата не спаси туристите от чакане в колоната. Приблизително 6 часа отнемаше преминаването, съобщи bTV. До 15 август българите минават границата с Гърция с отрицателен текст за COVID-19, а до края на месеца се попълват онлайн декларации.

Гърция разшири изискванията за носене на маски, включвайки всички хора на всички публични места на закрито и въведе редица други ограничения, за да спре разпространението на заразата, предаде ДПА. Посещенията в болници и домове за възрастни хора се разрешават само по изключение. В баровете се допускат толкова хора, колкото са местата, за да се избегне струпването на хора. Вече не се разрешава да бъдат обслужвани стоящи посетители в баровете дори ако са навън. Нарушителите може да бъдат глобени 150 евро.