Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шведската станция SEP63 регистрира леко повишаване на нивата на 3 изотопа над част от Европа - показана в жълто на картата.
Шведската станция SEP63 регистрира леко повишаване на нивата на 3 изотопа над част от Европа - показана в жълто на картата.

Няма опасност за хората и околната среда

Увеличаване на нивата на радиоактивност в Северна Европа са отчели властите в няколко европейски страни този месец, съобщи АФП. Повишението е безвредно за хората.

Нидерландски представители твърдят, че може би източникът е в Западна Русия, а промяната в радиационния фон може да е индикация за повреди в горивен елемент на ядрена централа.

Руската агенция ТАСС побърза да опровергае предположенията, като цитира говорител на руския ядрен оператор “Росенергоатом”. Според него двете ядрени централи в Северозападна Русия не са съобщили за никакви проблеми. Централата “Ленинградская” край Санкт Петербург и централата “Колская” край Мурманск работят нормално, посочва руската медия. От “Росхидромет” също опровергаха твърдението, като заявиха за Интерфакс, че край Балтийско море не е открито повишение на нивата на радиоактивни частици. Станцията, разположена в района, не отчита данни над нормата.

Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити съобщи, че засечените изотопи Цезий-137, Цезий-134 и Рутений-103 “вероятно произхождат от дейност за граждански цели”. В туитър организацията публикува и карта, според която източникът на тази лека радиоактивност се намира в район, обхващащ южните части на Швеция и Финландия, Естония, Латвия, и зона, обхващаща северозападната част на Русия, включително Санкт Петербург. Изпълнителният секретар на организацията Ласина Зербо уточни, че изотопите са безвредни.

Финландските, норвежките и шведските органи за радиационна и ядрена безопасност също успокояват, че веществата в части на Финландия, Южна Скандинавия и Арктика са безвредни за хората и за околната среда.

Шведският орган за радиационна безопасност обяви, че засега не е възможно да се потвърди кой може да е източникът на повишените нива на радиоактивност.

Освен руски в района има и финландски и шведски атомни електроцентрали. Но данни за инцидент там също няма, а балтийските страни нямат атомни електроцентрали, уточнява АФП.

Радиационната обстановка у нас е без изменение

Няма изменение в радиационната обстановка в България, заяви заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Борислав Станимиров.

“От вчера (събота - б.р.) имаме информация, че в района на Швеция са се появили ниски стойности на изменение на радиационната обстановка. Имахме запитване от Международната агенция в този период дали в нашата страна се е случвала някаква авария. Естествено, при нас няма такъв случай”, каза Станимиров пред БНР.

Експертът добави, че радиационната обстановка по данни на Националната система за радиационен мониторинг е без изменение в последните три седмици.

“Така че нямаме основание да смятаме, че над страната има каквито и да било проблеми с радиационния фонд”, уточни зам.-шефът на АЯР.