Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава
Румен Радев СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава

Във връзка с отправени журналистически въпроси по повод публикация във вестник „24 часа” и коментари на депутати от управляващото мнозинство, Прессекретариатът на държавния глава напомня, че телефоните, чрез които може да се направи дарение за благотворителната инициатива „Българската Коледа" под патронажа на държавния глава, са отворени целогодишно. Активни са и останалите начини за дарения – публикувани на сайта www.bgkoleda.bg. Това пишат до медиите от прессекретариата на президента и високомерно коментират още:

По тази причина призивът на журналиста от „24 часа" Даринка Илиева към президента Румен Радев „да отвори телефоните на „Българската Коледа", за да могат повече хора и по-лесно да даряват в битката срещу коронавируса” е излишен и манипулативен.

Вчера обаче хората на президента не твърдяха, че телефоните са отворени целогодишно, а че е целогодишна кампанията "Българската Коледа". Ето какво ни отговориха от името на президента вчера:

“Българската Коледа" се реализира целогодишно. Средствата се разпределят на база актуални постъпили молби. Правилата на кампанията не позволяват пренасочването на средства извън целите ѝ, свързани с хроничноболни деца. 

Набраните в настоящата кампания средства ще бъдат разпределени съгласно правилата на “Българската Коледа” по прозрачен, общественоотговорен и ефективен начин в подкрепа на тежко болни деца. Средствата се разпределят от експертен съвет и комисия, които ще се съобразят и с актуалните потребности, продиктувани от обстановката в страната, касаещи здравето на децата.

Набираните средства от “Българската Коледа” се даряват за лечение и рехабилитация на деца с тежки хронични заболявания, както и за медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна, които полагат грижи за нуждаещите се деца. Това са малки пациенти с различни заболявания – неврологични, сърдечни, нефрологични, ортопедични, ендокринологични, онкологични и др. Подкрепата на “Българската Коледа” е особено важна и в настоящия момент, когато децата с хронични заболявания попадат в уязвима група. През годините на своето съществуване инициативата е дарила апаратура за лечение на деца на университетски и многопрофилни болници, включително и различни видове респиратори за неонатологии, детски интензивни звена и детски отделения.

През последните три години са дарени 11 респиратора и други апарати, които ще помогнат за овладяване и на състоянието при зараза с коронавирус.