Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Гергов
Георги Гергов

Гърневски: Нищо лично към бизнесмена, но да върне имотите на Пловдив

Главният прокурор Иван Гешев все още не е получил сигнал от парламентарната комисия за борба с корупцията за придобиването на Пловдивския панаир, заяви самият той.

Депутатите Борис Ячев (НФСБ) и Спас Гърневски (ГЕРБ) настояват Гешев да разследва смесеното дружество “Пълдин туринвест”, чрез което Георги Гергов стана притежател на международния изложбен център в Пловдив.

“Макар още да не сме сезирани, ще извършим пълна проверка. Ще съберем всички документи, ще снемем обяснения. И най-вероятно ще бъдат разпитани всички замесени лица. Ако се установят данни за извършени престъпления, ще подходим по един и същи начин, независимо дали става дума за Георги Гергов, или за някой друг”, отсече Гешев.

И добави, че никой не е недосегаем и всеки, който нарушава закона, ще трябва да започне да го спазва или да си понесе последствията.

Както “24 часа” писа, преди дни парламентарната комисия за борба с корупцията взе решение да сигнализира Иван Гешев да разследва “Пълдин туринвест”. Това е смесеното дружество между община Пловдив и бизнесмена Георги Гергов, чрез което той придоби панаира.

Депутатът Спас Гърневски, който е член на комисията, припомни, че още на 10 ноември 2016 г. общинският съвет в града взе решение да сезира националните разследващи органи за “кражбата на века в Пловдив” - панаира.

Спас Гърневски
Спас Гърневски

“Тогава още не беше минала давността. Тя изтече през 2017 г. Получихме дежурни отговори от типа “Няма данни за нарушения”, обясни Гърневски.

Според него не могат да изчезнат имоти за 1,2 млрд. лева - на толкова се изчислявали активите на панаира и участието на общината в “Пълдин туринвест”.

“Нямам нищо лично към Гергов. Той е бизнесмен. Почукал е на отворена врата и някой му е дал имоти от общината”, коментира депутатът от ГЕРБ. Той припомни, че смесеното “Пълдин туринвест” е създадено на 15 юни 2006 г. по времето на тогавашния кмет Иван Чомаков. В него пловдивската община участва с 12 възрожденски къщи, два имота в Стария Пловдив, 19 декара до хотел “Санкт Петербург” и паркинга пред самия панаир. С тях градската управа получи 75% от капитала в общото дружество.

В него първоначално Георги Гергов апортира своя парк хотел “Санкт Петербург”, ЦУМ, част от активите на курорта Слънчев ден, ресторантския комплекс “Пълдин” в Стария град и два етажа от Церетелевата къща. Първоначално неговият дял в смесената фирма е 25%.

Чрез увеличение на капитала бизнесменът преобръща съотношението в своя полза. От 9 май 2008 г. той държи 75% в “Пълдин туринвест”, а самата фирма пък управлява пловдивския панаир.

“На практика е получил от община Пловдив имоти за 200 млн. лева и чрез тях е успял да вземе международния изложбен център. Пловдив му е помогнал, но общината не е получила дивидент. Нека бъде така добър, ако е истински пловдивчанин, да върне общинската собственост, а ако иска, да продължи да си ползва панаира”, настоява Спас Гърневски.

Той и шефът на комисията “Антикорупция” Борис Ячев уверяват, че ще сезират главния прокурор.

“Ще му изпратим всички налични документи, с които разполагаме по тази сделка. Нека се запознае и да започне нова проверка, за да излезе истината за Пловдив”, настоява Гърневски.

Гергов отвърна, че е спокоен, тъй като този казус е минал през всички съдебни инстанции, включително и ВКС и не са открити никакви нередности.

“Някой пак се е объркал. Няма приватизационна сделка, а преструктуриране на панаира с решение на Министерския съвет. Всички изисквания на закона са спазени”, посочи бизнесменът.