Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Клаус Йоханис СНИМКА: РОЙТЕРС
Клаус Йоханис СНИМКА: РОЙТЕРС

Коронавирусът може да провали плановете на президента Клаус Йоханис за предсрочни избори, пише днес румънският в. "Журналул национал".

Политическите планове на президентския дворец Котрочени, на Национално-либералната партия (НЛП) и Съюз за спасение на Румъния (ССР), които са привърженици на възможно най-бързото разпускане на парламента с цел свикване на предсрочни избори, може да бъдат изложени на риск от развитието на ситуацията с разпространението на коронавируса в Европа, по-специално в Италия, където се намират голям брой румънци, много от които се връщат в страната, посочва изданието.

Избухването или непосредствената опасност от избухване на огнище на територията на Румъния би наложило според законите и конституцията въвеждане на извънредно положение, а в периода на тази мярка не може да бъде разпуснат парламентът. Но също според конституцията извънредното положение се обявява само от президента на Румъния, който в момента обаче се интересува единствено от разпускането на парламента, коментира всекидневникът.

В. "Ромъния либера" цитира изявления на Йоханис снощи, след като Конституционният съд обяви, че номиницията на лидера на либералите Лудовик Орбан за премиер противоречи на конституцията, тъй като "посочването на кандидат трябва да има за цел осигуряване на ново парламентарно мнозинство, така че да може да бъде съставено ново правителство". "Най-легитимното решение е връщането възможно най-бързо към вота на гражданите и създаването на мнозинство, което е в състояние да управлява. Имаме нужда от нов законодателен орган", изтъкна държавният глава.

"Не можем да продължаваме с този повтарящ се блокаж с тримесечните правителства. Виждаме, че социалдемократите ги е страх да се обърнат към народа и сега искат да попречат на тези, които знаят какво трябва да се направи в Румъния, да си свършат работата", коментира Йоханис по повод сезирането на Конституционния съд за ниминацията на Орбан, което беше направено от социалдемократите.

Във връзка с темата за коронавируса в. "Адевърул" пише, че според официални данни в момента в Румъния 17 души се намират под карантина, след като са били в зони, където са регистрирани множество случаи на заразяване с вируса, а други около 1000 души са изолирани по домовете си. На национално ниво има над 4000 места за карантина в 125 населени места. До момента в Румъния няма потвърден случай на заразяване с коронавирус.

В. "Евениментул зилей" цитира здравния министър Виктор Костаке, който увери, че Румъния е готова да се изправи пред коронавируса, ако такива случаи се появят. Той уточни, че са подготвени около 2500 легла за евентуалните болни, а 95 от тях са за интензивна терапия.

Същевременно вътрешният министър Марчел Вела предупреди, че тези, които не спазват наложената им карантина, рискуват глоби или дори затвор, пише в. "Гъндул". Министърът спомена за случай в североизточния окръг Нямц, където двама румънци, които са се върнали наскоро от Китай, не са спазили разпорежданията за изолация в домашни условия. Той уточни, че става дума за двама продавачи в магазин, които е трябвало да останат изолирани за 14 дни след пристигането си в Румъния, но не са спазили това изискване. Прокурорът ще реши какво ще бъде наказанието им, заяви министърът.