Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живко Мартинов (вдясно) с един от адвокатите си - Христо Ботев.
Живко Мартинов (вдясно) с един от адвокатите си - Христо Ботев.

Дископатия попречи на основния свидетел по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов - търговеца Антон Проданов, да се яви в спецсъда за нов разпит. Показания обаче даде семейство от Варна, което притежава неработещ цех за производство на колбаси в Добрич.

Екатерина Георгиева и синовете й през 2011 г. отдали сградата под наем на Проданов, за да продължи да работи и да изкарат някой лев. Но вместо да спечелят, пострадали, оплакаха се те.

Свидетелите твърдят, че не познават бившия депутат. Срещнали се с него едва през декември м.г. при нотариус, за да заверат документи по делото.

Живко Мартинов е обвинен от прокуратурата, че на 4 пъти е изнудвал Проданов да му даде общо 4 т суджук, филе и телешка пастърма под предлог, че уж били за премиера. След скандала, наречен “Суджукгейт”, Мартинов напусна ГЕРБ.

“Не искам да се занимавам с политика след всичко, което се случи с мен. Вече 2 г. и половина нямам право да напускам страната. Занимавам се със строителство и с търговия със зърно”, каза Мартинов.

Проданов освен свидетел е и частен обвинител по делото. Договорът между него и Екатерина Георгиева бил сключен през март 2011 г. Под него стоял подписа на единия й син, но в действителност тя контактувала с бизнесмена. Цехът бил оборудван с машини, 15 г. жената работела там. Спряла, след като синът й Константин пострадал тежко след катастрофа с мотор.

“Никакви пари не съм видяла от Антон, 1 лев не ми е платил. Той ме потърси през февруари 2011 г., опитах се да го разбера и да му помогна като производител, но това ми беше грешката. Не плати нито един наем”, заяви пред съда Георгиева.

Проданов докарал в цеха свои машини. Помолил първите 3 месеца да му отложат плащанията, тъй като чакал други да му се разплатят. Уверявал, че ще се издължи.  През октомври спрял да плаща тока, разказа Георгиева. "Водата я бяхме пренебрегнали като по-малко перо", добави тя.

На 22 ноември нейна близка от Добрич й съобщила, че “всичко е отворено” и се товарят разни неща от цеха. Като пристигнали, Георгиеви видели, че се изнасят меса. Машините били на палети, за да бъдат извадени с кран. В двора имало "здрави момчета", казва съпругът на Георгиева - 63-годишният Красимир.

“По телефона Антон каза, че ни носи парите, а като пристигнахме се държа арогантно. Каза на персонала да излезе и си тръгна. Машините останаха. Аз се обърнах към нотариус, за да опишем какво има в цеха. Синовете ми останаха да пазят през нощта. Сложихме и охрана”, разказа Георгиева.

На Проданов била пратена нотариална покана да плати всички разходи, но без резултат.

Свидетелката обясни, че след справка в Агенцията по вписванията разбрала, че бизнесменът има големи задължения, част от тях към НАП. “Не подадох сигнал в МВР. Реших, че едва ли ще си върна нещо и няма смисъл да харча повече пари”, обясни жената в отговор на въпрос на прокурор Георги Николов.

Свидетелката уточни, че е ходила само веднъж в цеха в Добрич между март и ноември 2011 г. и видяла, че работи.

Георгиева бе разпитана по искане на адвокатите на бившия депутат - Христо Ботев и Виктор Михайлов, бивш вътрешен министър. Тезата им е, че 4-те тона суджук не са били произведени. Предстои допълнителен разпит на Антон Проданов, който вече е давал показания по делото.

Според обвинението Живко Мартинов "е упражнил принуда" спрямо бизнесмена от началото на 2012 г. до началото на 2013 г. като го заплашил, че ще му прати данъчни проверки, за да "смачка фирмите му". Настоявал да получи деликатеси, приготвени по конкретна рецепта, в която да включи и еленско месо.

До следващото заседание Поданов може да се запознае с разпита на свидетелите от Варна. Очаква се спецсъдът да изиска информация за това дали има дела срещу него или други разследвания срещу бившия депутат Мартинов.