Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тръмп видя в победата на британския премиер предвестник на своя триумф на вота през 2020 г.

Позицията на Лондон относно втори референдум за независимост на Шотландия не се е променила. Правителството смята, че през 2014 г. жителите на региона ясно се изказаха за своето бъдеще в рамките на Обединеното кралство, заяви британският премиер Борис Джонсън.

На парламентарните избори в четвъртък оглавяваната от него Консервативна партия спечели абсолютно мнозинство в Камарата на общините и разчисти пътя за Брекзит, който ще се случи на 31 януари догодина.

Опозиционната Шотландска национална партия получи добър резултат и увеличи местата си. Нейната лидерка Никол Стърджън, която е и премиер на Шотландия, заяви, че партията ще постави въпроса за втори референдум за независимост и правителството няма как на го игнорира.

Стърджън и партията ѝ настояват Шотландия да бъде в ЕС и докрай ще държат за такъв референдум, след като Великобритания напусне общността след около месец и половина.

Джонсън обаче опонира, че референдумът няма да е легитимен, след като британското правителство няма да одобри провеждането му. Въпреки това първото му пътуване след вота бе именно към Шотландия в опит да успокои настроенията за отцепване. В. “Зюддойче цайтунг” дори предупреди за възможно разпадане на Обединеното кралство, тъй като шотландците и северноирландците не се чувстват представлявани от това правителство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък заяви, че вижда в смазващата победа на консерваторите на Борис Джонсън добър знак, че самият той ще бъде преизбран догодина.

Рекорден брой жени влизат в парламента в Лондон, стана ясно след обявяване на окончателните резултати. От 650 депутати в долната камара 220 ще са представителки на нежния пол.