Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Желанието да изглеждаме добре и да се чувстваме красиви е една от основните причини да купуваме козметика. Множество компании рекламират продукти, които обещават да подобрят състоянието на кожата, да я запазят млада, здрава и сияйна. Истината обаче е, че част от съставките в козметиката, която ежедневно използваме, могат да имат неблагоприятно действие и дори да крият опасност за здравето на потребителите. В тази статия ще потърсим отговор на въпроса как да се предпазим, когато избираме козметични продукти и кои са опасните съставки.

Продукти ментета

За никого не е тайна, че пазарът у нас е залят от множество ментета, които имитират продукти на скъпи марки или такива, които трудно се откриват. Ще ги намерите в малките парфюмерии, пазарчетата и магазините по левче. От гледна точка на цялостния външен вид, те особено много се доближават до оригиналите. Проблемът е, че на опаковката обикновено е изписан същия състав, както при реалните продукти, но е много възможно той да се разминава. Обикновено ментетата се произвеждат на места, където липсва качествен контрол, който да гарантира безопасността им за здравето. В много от случаите за направата им се използват опасни химикали, тъй като те са по-евтини. Съветваме Ви да не купувате козметика със съмнителен произход. По-добре заложете на достъпни продукти, с гарантирано качество, отколкото имитации на маркова козметика, които крият рискове за здравето. Употребата на тези продукти може да доведе до поява на сърбеж, парене, обриви, а в някои случаи дори тежки алергии.

Кои са опасните съставки?

Има съставки, разрешени за ползване в козметичната индустрия, за които обаче много изследвания показват, че могат да имат вредни въздействия върху човешкия организъм. Обикновено се изтъква фактът, че количествата, които се влагат са минимални и това ги прави безобидни. Противниците на това мнение, обаче подчертават, че съставките се абсорбират от кожата и постепенно се натрупват в тялото. Те посочват, че в дългосрочен аспект това крие сериозни здравословни рискове.

Едни от съставките, които често са сочени като опасни за здравето са парабените. Тях ще откриете в голяма част от козметичните продукти, тъй като те са едни от най-често използваните консерванти. Според някои учени, определени видове парабени могат да причинят появата на рак на гърдата и хормонален дисбаланс при жените.

Някои оцветители също могат да създадат здравословни проблеми. Може да звучи странно, но в част от съвременните козметични продукти е възможно да откриете въглищен катран. Той е оцветител, който се съдържа в някои бои за коса и оцветяващи шампоани. В състава обикновено се изписват като “CI” и имат канцерогенно действие.

Формалдехидите са още един вид съставки, които са широко използвани в козметиката. Основното им свойство е, че значително удължават срока на годност на продуктите и задържат развитието на бактерии. Те се намират в лаковете за нокти, различни гримове, лепила за мигли, в сапуни, шампоани и др. Заради опасността от поява на ракови образувания, те са забранени за употреба в няколко държави. Регулациите на ЕС, които важат и за България, позволяват използването им под определени нива, които се считат за безопасни.

Как да се предпазим от опасните козметични продукти?

Списъкът с опасни съставки далеч не се изчерпва с тези, които вече изброихме. Важно е потребителите да се запознаят с възможните рискове, които различните продукти крият и да преценят за себе си какво да използват. Все пак, експертите съветват да не купувате ментета и продукти с неясен произход. Освен това, друго възможно решение, към което все повече хора се обръщат е био козметиката, в която се съдържат висок процент естествени съставки. Проверете състава на продуктите, които купувате и не разчитайте единствено на присъствието на думата “био” или “органично” на опаковката. Потърсете сертифицирани продавачи с доказано качество. Бъдете отговорни към собственото си здраве, както и това на семейството си и правете информиран избор, всеки път, когато влезете в магазина.