Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА

Франс Тимерманс все още с най-големи шансове да оглави Европейската комисия

Кристалина Георгиева може да стане новата председателка на Европейския съвет, а социалдемократът Франс Тимерманс да е шеф на Европейската комисия, съобщи Ройтерс, позововайки се на двама дипломати от Брюксел.

Компромисното решение е било обсъждано от лидерите на ЕС на

най-дългата

среща помежду

им, продължила

над 19 часа

в белгийската столица в неделя и понеделник, посочва агенцията. Това бе трети опит да се разпределят водещите постове в съюза, разговорите в крайна сметкя бяха отложени за вторник.

Според премиера Бойко Борисов кандидатурата на Кристалина Георгиева за председател на Европейския съвет не е на дневен ред. “Пуснаха се имената и на Георгиева, и на досегашния еврокомисар Мария Габриел. Искаха много да има и българин в имената, но това, което предлагат, е върховният представител, тази тема на мен не ми е интересна, защото така си губя комисар”, каза Борисов в отговор на въпрос дали Георгиева е единственото спрягано име за наследник на Доналд Туск.

Според него тя няма шансове да оглави Европейския съвет, защото “там либералите са неотстъпчиви”. И обясни, че Георгиева е подходяща за председател на Европейската комисия. “Тя има прекрасна работа в Световната банка,

не е без работа,

за да ѝ търсим

пост

Доста колеги я повдигнаха за председател за Еврокомисията, но трябва мнозинство”, каза още Борисов. (Виж какво още разказа премиерът по-долу)

Според Ройтерс Манфред Вебер - кандидатът на ЕНП да оглави комисията, би могъл да стане председател на Европейския парламент. Той е отпаднал от надпреварата за шеф на ЕК, след като срещна силна съпротива от френския президент Еманюел Макрон и Испания. Източници на Ройтерс разкриват, че договорката е Вебер да председателства Европарламента по време на първата половина от обичайния 5-годишен мандат, а след това да бъде заменен.

Журналисти спят, докато чакат решението на лидерите на ЕС.
Журналисти спят, докато чакат решението на лидерите на ЕС.

Компромисният вариант включва белгийският премиер Шарл Мишел да е върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Според Блумбърг обаче

за този пост е

спрягана и

българката

Мария Габриел,

за която Борисов каза, че няма да е външен министър на ЕС, и е отказал този пост, тъй като страната ни разчита на друг ресор. Блумбърг от своя страна твърди, че Шарл Мишел ще бъде шеф на Европейския съвет.

Преди дни изданието “Политико” посочи, че срещу Кристалина Георгиева има и някои възражения. Сред тях е фактът, че тя не е била избирана и не е била премиер досега, а позицията, която заема Доналд Туск, е за бивши лидери на отделни страни.

Франция вероятно ще получи поста председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), твърдят дипломати. Спрягат се имената на Беноа Кьоре - икономист, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, и Франсоа Вилерой дьо Гало - гуверньора на Френската централна банка. Други западни издания обаче твърдят, че фаворит за президент на ЕЦБ е Йенс Вайдман, ръководител на германската Бундесбанк.

Неразбирателството по време на срещата на върха в Брюксел предизвика гнева на Макрон. Френският президент заяви, че нерешителността на Европа вреди на имиджа ѝ в чужбина. Той определи случилото се като провал, макар да посочи, че все още може да се постигне споразумение.

Разговорите между лидерите започнаха в неделя вечерта след 3 часа закъснение, като фаворит за шеф на ЕК е бил именно Тимерманс. Това станало след сделка между Франция, Германия, Испания и Холандия на форума на върха на Г-20 в Осака в петък и събота и с подкрепата на настоящия президент на Европейския съвет Доналд Туск. Кандидатурата на Тимерманс обаче бързо срещнала неочаквана

съпротива от

страна на

източно-

европейските

държави,

както и на дясноцентристките групи. Това накарало Туск цяла нощ да обсъжда други имена с малки групи лидери.

“Имаше дясноцентристки бунт срещу Тимерманс. Те настояват на избора си”, каза високопоставен европейски източник.

ЕНП заяви, че е спечелила най-много места на европейските избори през май и по системата за водещия кандидат на десните ѝ се полага постът шеф на комисията. Той трябвало да отиде при Манфред Вебер. Ако лидерите не се разберат днес, на 15 юли може да се проведе още една среща на върха. Ако и тогава не се постигне консенсус, изборът ще остане най-вероятно за септември.

Доналд Туск и естонският премиер Юри Ратас разговарят в Брюксел.
Доналд Туск и естонският премиер Юри Ратас разговарят в Брюксел.

Европейският парламент се събира в сряда в Страсбург на първата си сесия след изборите от 23-26 май. Още на нея трябва да избере своя председател. За да се избере кандидат за шеф на Европейския съвет и за председател на Европейската комисия, пък са необходими гласовете на поне 21 от 28 държави. След това предложените трябва да бъдат одобрени поне с 376 гласа от Европейския парламент.

Премиерът на Холандия Марк Руте заяви в понеделник, че процесът на разпределяне на топпостовете е “невероятно сложен” и не е сигурно дали решение ще бъде взето до вторник. “Има толкова много политически фракции”, подчерта Руте. Някои от тях били разделени дори помежду си.

Унгарският премиер Виктор Орбан определи като

“историческа

грешка” плана на

Туск да

предложи

социалдемократа

Тимерманс

начело на Европейската комисия.

Тимерманс, който в момента е първи вицепрезидент на ЕК, не е харесван и от лидерите на Полша, Холандия и Румъния заради начина, по който прилага европейската политика в областта на съдебната и законодателната власт.

По-рано Еманюел Макрон призова за дух на компромис и всички да са над всякакви амбиции. Той подчерта, че

сред

ръководните

кадри на ЕС

трябва да има

двама мъже и

две жени

Съпротивата срещу Манфред Вебер пък се смята за тежка атака срещу канцлерката на Германия Ангела Меркел, която твърдо стои зад неговата кандидатура. Според европейски дипломати Меркел изглежда отслабена на срещата заради проблемите с партията ѝ в Германия, а и след като претърпя два епизода на публично треперене.

Сред кандидатите за водещите постове са и хърватският премиер Андрей Пленкович, преговарящият за Брекзит Мишел Барние, който е французин, датчанката Маргрете Вестагер, която е еврокомисар по конкуренцията от 2014 г.

Лидерите са твърдо решени да не си тръгват от Брюксел, без да са се разбрали за отговорните позиции, за да не се дава основание на критикуващите съюза да твърдят, че той е в политическа криза, и да не допускат спирала от отложени решения, както се случва с Брекзит.

България отказва външен министър на ЕС, иска друг важен ресор за Габриел

Борисов към Тимерманс: Важен е компромисът

Предложението българка да стане върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността е било отказано от премиера Бойко Борисов. Причината е, че ако България приеме поста, ще загуби шансовете да има друг еврокомисар. Това обясни премиерът от Брюксел.

Предлагат Габриел да бъде върховен представител, а например италианският премиер и вишеградските страни предлагат Кристалина Георгиева за този пост, “тъй като за Съвета отпадна, и за Комисията отпадна”, разясни Борисов.

“Комисар с реален ресор

или преговарящ -

кое е по-важно за нас?

Представете си, ако страните от Западните Балкани не бъдат поканени, ще кажат, че българката е виновна. Затова отказахме външната политика. Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията. Мисля, че Мария Габриел е доказана като човек”, категоричен бе той. Във Вишеградската четворка, която лансира Георгиева, са Полша, Унгария, Чехия и Словакия. 

“Наслушах се на глупости цяла вечер. Вишеградците предлагат Кристалина да бъде на този пост. Аз съм номинирал Мария Габриел за еврокомисар с портфейл. Вчера за това съм разговарял с Тимерманс, човекът дойде в 1 часа”, каза Борисов. Двамата се срещнаха малко след полунощ в неделя срещу понеделни като част от совалките за лидерите на ЕС. “Водим тежък съвет, исках да те видя. Очертава се такъв компромис - Вебер на парламента, ти на комисията. Ние сме работили прекрасно през годините. Исках да се видим да преговорим. Важен е компромисът. Кой е отгоре и отдолу, в случая не е най-важното. Погледнато реално, Вебер има повече опит в парламента. Убеден съм в неговата принципност. От една година съм сигурен, наблюдаваш моите изказвания. Днес говорихме с Педро, Еманюел, Ангела, Рюте, че е по-добре да излезем с решение”, обърна се Борисов към Тимерманс.

“Винаги съм бил честен с теб и съм изразявал своите

адмирации за всичко,

което правиш в борбата с

корупцията в твоята страна

Това е основата, на която ценя нашето приятелство”, отвърна му Тимерманс.

“Не сме спали, не сме си ходили. Изгоряха ми хотелите... Това са 40 часа и продължаваме утре (днес - б.р.) в 11 часа. Нямаме решение”, заяви Борисов по повод безизходицата в преговорите. “Не си спомням да е имало такъв случай освен за Гърция, но тогава имаше реална криза, сега ние си я създаваме”, каза Борисов. Успешната формула според него, която би събрала най-голяма подкрепа, е Манфред Вебер да оглави ЕП, а Тимерманс - ЕК. 

“Търси се мнозинство, за да може нашите предложения да минат. Утре в 11 часа ще говорим”, каза още Борисов.

Станишев: Тимерманс е най-подходящ

“Франс Тимерманс е най-подходящият избор за председател на Еврокомисията. Той еднозначно спечели предизборните дебати и вдъхнови хиляди европейци да гласуват за промяна в Европа”, написа президентът на ПЕС Сергей Станишев във фейсбук. Той разказва, че през последната седмица и той, и премиерите на Испания и Португалия Педро Санчес и Антонио Коща са имали интензивни разговори с другите европейски политически семейства.

“ПЕС продължава да се бори за кандидатурата на Тимерманс. Той има опита, волята и визията за нова посока към по-социална и по-справедлива Европа и е способен да събере зад себе си необходимото мнозинство. Битката ни е за нов социален дневен ред в Европа и единствено лидерството на ЕК може да донесе желаната промяна”, казва Станишев. “Националният егоизъм и разпределянето на порции между големите държави трябва да отстъпи пред общоевропейския интерес” призовава той.