Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Али Хаменей  СНИМКА: Ройтерс
Али Хаменей СНИМКА: Ройтерс

Въведените вчера от САЩ нови санкции срещу Иран имат за цел да попречат на някои водещи представители на иранските власти да използват международната банкова система или финансови схеми, създадени от европейски или други страни. Иранските официални лица обаче най-вероятно не държат значителни средства в международни банки, ако изобщо имат сметки в тях, нито използват тези институции за трансакции и всякакъв допълнителен натиск от новите санкции вероятно ще е минимален, пише американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Сред санкционираните са иранският върховен водач аятолах Али Хаменей и осем ирански военни командващи, включително ръководителят на подразделението, което според американците е свалило американския дрон в четвъртък.

Американски официални лица обвиняват Иран и за нападения срещу общо шест петролни танкера в района на Ормузкия проток, като заявяват, че Иран се опитва да увеличи световните цени на петрола в отговор на кампанията на максимален натиск на САЩ. Ирански официални лица отхвърлят тези обвинения.

Неотдавна Иран също така обяви, че започва да трупа по-големи запаси от ядрено гориво. Това е най-новият знак, че решението на президента Доналд Тръмп да оттегли миналата година САЩ от иранското ядрено споразумение тласва иранските лидери да нарушават условия, които досега спазваха, пише "Ню Йорк таймс".

Новите санкции до голяма степен са символични, което сочи, че правителството на Тръмп изчерпва "стрелите" в икономическия си "колчан". Сега то заема изчаквателна позиция и следи дали обявеното в края на април поредно ограничение на петролния износ ще накара иранските лидери да приемат американските искания в замяна на облекчаване на икономическите санкции. Според критици обаче новите санкции ще имат твърде незначително реално въздействие и може допълнителни да нажежат напрежението, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Тръмп изглежда залага на това, че кампанията на натиск ще принуди държавното ръководство на Иран да се съгласи на ново ядрено споразумение, а няма да го тласне към военна реакция на това, което иранските лидери възприемат като опит да се задуши иранската икономика, пише в. "Вашингтон пост".

Въпреки нежеланието си да нареди нанасяне на военни удари, Тръмп заяви, че има правните правомощия да го направи без съгласието на Конгреса, за каквото настояват някои конгресмени, отбелязва американският ежедневник.

Иран заяви, че решението на САЩ да наложат санкции на върховния водач на страната и други официални лица е затворило за постоянно пътя на дипломацията между Вашингтон и Техеран, пише британският в. "Гардиън".

Вашингтон съобщи, че тази седмица ще наложи санкции и на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

"Гардиън" цитира говорителя на иранското външно министерство Абас Мусави, който заявява, че налагането на "ненужни санкции" на аятолах Али Хаменей и на Зариф "затвори за постоянно пътя пред дипломацията".