Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов въвел в ГЕРБ строга полицейска организация. По ключовите въпроси контактувал само с областните координатори и рядко с някой по-нисшестоящ. Само на тях давал разпореждания.

"Беше малко като в шпионски трилър. Инструктира ме да използвам пароли за компютъра и телефоните, които да не казвам на никого, да си криптирам файловете. Никой не трябваше да влиза в тях и да прочете стратегията ни за изборите.

Не искаше в никакъв случай да изтича информация”,

разказа бивш областен координатор.

Цветанов нареждал на активистите: "Никой не трябва да знае какво съм ти казал. Всичко си остава между нас. Ти сам ще прецениш как ще процедираш с останалите от структурата". Искал да има имената на основните трима-четирима фигури в областта, които ще работят за изборите за ГЕРБ. Получавал от координатора копие с техните данни. От останалите, които работели на по-ниско ниво в йерархията, не се интересувал.

За да накара съпартийците си да свършат определена работа, Цветан Цветанов много често излизал с фразата "Говорих с премиера и той иска да се направи така". По този начин никой не смеел да се противопостави. Но герберите се съмняват, че всеки път Борисов, чиято програма е натоварена, се е занимавал с всички проблеми на отделните структури.

Пред герберите Цветанов

говорел кратко

за разлика от изявите си по телевизиите. Искал обаче да знае всичко, което се случва по места - кой с кого е приятел, какви са лагерите и защо враждуват. Затова при него постоянно имало върволица от хора, които искали да му разказват местните интриги.

Къде и колко време е съхранявал цялата тази информация, никой не знае - дали е въвеждал всичко това в база с данни в компютър, или на хартия, или просто я е запаметявал.

На опашка за разговор с Цветанов,

докато беше шеф на парламентарната група, се редяха и депутати, и активисти.

Той използваше самостоятелна стая в Народното събрание до тази на ГЕРБ и пред нея винаги имаше чакащи да влязат при него - кой с кадрови въпрос за местните структури на министерствата и агенциите, кой - с партиен.

Още в първия мандат на ГЕРБ, когато беше вътрешен министър, всички народни представители го причакваха след парламентарния контрол, за да говорят с него. Въпреки това сега, когато Цветан Цветанов вече е редови член на партията, бивши и настоящи депутати се радвали на понижаването му.

В затворена група във фейсбук дори минаващи за част

от обкръжението му споделили, че им е олекнало, когато научили за оставката му.

"Много съм щастлив, че вече няма да се налага да работя с него", сподели депутат. Въпреки това колегите му признават, че никога, докато е бил председател на парламентарната група, Цветанов не ги е глобявал. Нещо, което редовно се случвало в първия мандат на ГЕРБ, когато съпредседатели бяха Искра Фидосова и Красимир Велчев. Тогава се е стигало и до

финансови санкции от по 1000 лв.

на човек, ако е участвал в по-малко от половината гласувания за месеца.

Разбира се, решението не е било еднолично, а е трябвало да бъде подкрепено от цялата група. Наказанията на Цветанов били безмълвни, спирал да контактува с дадения човек. Чисто и просто партийната информация преставала да достига до провинилия се депутат и той бил изолиран от процесите в партията и от участие в изборите.

"Когато разбрах, че е възложено на друг човек да се занимава с предварителни сондажи преди избори, което преди правех аз, ми стана ясно, че нещо съм сгафил според Цветанов", разказа народен представител. После го отстранили и от поста координатор, без заместник-председателят да го повика и да му обясни какво се е случило.

Не може да се отрече, че Цветанов създаде структурите на ГЕРБ, както и не може да се отрече, че той започна операциите "Килърите" и "Наглите", които завършиха с осъдителни присъди дълго след като той напусна министерския пост в МВР. По времето, когато беше начело на вътрешното ведомство, избухна

скандал за незаконно подслушване

на 700 политици и бизнесмени.

Цветан Цветанов бе обвинен за неупражнен контрол върху следенето със специални разузнавателни средства, както и за това, че не е уволнил директора на РДВР-Велико Търново, а уважил рапорта му за напускане. Така освободеният получил 50 000 лв. обезщетение от МВР. Третото дело беше, че е отказал да подпише 6 рапорта за използване на СРС. За всичко това беше оправдан.

Същото се случи и с тримата бивши шефове на СДОТО,

обвинени заради шпионския скандал

- Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, които впоследствие бяха оправдани.

Предстои да видим как ще приключи проверката на антикорупционната комисия, НАП и прокуратурата за апартаментите на Цветан Цветанов.

Борисов и Цветанов по времето, когато заедно печелеха избори.
Борисов и Цветанов по времето, когато заедно печелеха избори.
Апартаментът в Цветанов в сградата на "Артекс" стана причина да подаде оставка като шеф на групата, а впоследствие и като заместник-председател на ГЕРБ.
Апартаментът в Цветанов в сградата на "Артекс" стана причина да подаде оставка като шеф на групата, а впоследствие и като заместник-председател на ГЕРБ.