Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Известният изкуствовед Розалина Пепеланова представя новата си книга "Изкуството - дете капризно и жестоко".

Самият труд може да бъде разгледан като учебник и като своеобразен прочит на 30-годишен труд, в чиито граници е втъкано българското съвременно изкуство, изкуството на Европа и света.

"Да поведеш читателя в света на изкуството, да му помогнеш да вижда със сърцето си и да чува с очите си е трудна, нелека и понякога рискована задача - разказва преди "168 часа" Пепеланова. - Трябва да си наясно със себе си, с натрупания опит и възможността да говориш ясно и точно без натруфения наукообразен език за една материя и дух, каквато е изобразителното изкуство - дете капризно и жестоко. Трудът с това изстрадало заглавие е плод на повече от 30 десетилетия. Да бъдеш добър в това, което си избрал като професия е дълъг и нелек път. Често в това занимание, такъв сонет, като този на Микеланджело те придружава в мъчителните часове и опити върху белият лист."

Според Розалина Пепеланова особено значително място заемат преработеното и допълнено издание на "Питер Брьогел Старши", монографичните очерци за Кира Викторовна Корнилович - един от водещите учени в областта на древноруското изкуство, и Роберт Едерер - един от създателите на Виенските фантастически реалисти - не само художник, но и забележителен архитект, философ, писател, оставил запомняща се следа в културата и епохата на след военна Австрия и Европа.

"Разделите в книгата, а те са шест на борй, помагат на читателя да разбере основното, което е водило автора в този мост между художника и читателя, тоест чистата любов към изкуството - допълва Пепеланова. - Ето защо, този труд е адресиран към широката публика, не само към учениците и студентите, занимаващи се с изобразителното изкуство, не само към историците и философите, а към всички, за които изкуството като дух и материя ги претегля с магията си в един необятен и примамлив свят. В труда си благодаря на учителите си Кира Викторовна Корнилович и Милан Крумов Миланов, но личността, към която храня неизразима почит и трайна благодарност е проф. Богомил Райнов. Длъжница съм и на такива емблематични творци за българското изобразително изкуство като Калина Тасева, Станислав Памукчиев, Бисера Прахова. Техните портрети ще залегнат в основата на четвъртата ми книга."

В този ред на мисли Розалина Пепеланова е категорична, че не е протеже на Светлин Русев.

"Да се плюе и отрича неговият път на художник и ролята му в историята на най-новото българско изкуство, не съм съгласна", категорична е тя.