Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: youtube/ Koshish Bestansuri
Кадър: youtube/ Koshish Bestansuri

Под заглавия "Паметник на революцията в здравната система" /в.Акшам"/, "Градските болници са върхът на здравната система" /в."Анаюрт"/, "Ние сме номер едно в здравеопазването" /в.Йени шафак"/ и други, много турски вестници съобщават на първа страница за откриването вчера от президента Реджеп Тайип Ердоган на градска болница в Анкара, като подчертават, че това ще бъде най-голямата болница в Турция и в Европа и третата по големина в света, предава БТА.

Вестник "Акшам" посочва, че болничният комплекс Билкент в Анкара е най-голямото творение от проекта за трансформация в здравеопазването. Изданието уточнява, че комплексът включва 8 болници, 904 поликлиники, 131 операционни зали, 2 117 болнични стаи с 3 633 легла, интензивно отделение с 674 легла. Комплексът разполага с най-голямата лаборатория в Турция и с две площадки за хеликоптери линейки. Болницата е открита на 14 март, когато се чества Денят на здравните работници в Турция.

Изданията отбелязват, че когато болницата заработи с пълен капацитет, в нея ще могат да се приемат близо 30 000 пациенти дневно. В болничния комплекс ще работят общо 1 200 лекари и здравни работници.

Болничният комплекс е на стойност 1,3 милиарда долара и е най-големият проект на партньорство между държавния и частния сектор, отбелязва в."Стар".

Вестник "Акшам" пише, че градската болница в Анкара е 9-та от общо 41 градски болници, които ще бъдат открити в страната.

Вестниците цитират президента Ердоган, който е заявил на церемонията по откриването, че градските болници са върхът на здравната система в Турция. Ердоган е подчертал, че по време на управлението на Партията на справедливостта и развитието са построени 1 282 нови болници, отбелязва в."Йени шафак". Президентът е изтъкнал, че освен медицинско обслужване в болниците, Турция се е превърнала в страна, която може да предостави здравни услуги на над 1 250 000 граждани в домашни условия. Здравната система е трансформирана изцяло, е изтъкнал още Ердоган. Той добавил, че в миналото турски граждани са отивали да се лекуват в чужбина, а сега близо един милион чужденци пристигат да се лекуват в Турция.

Вестник "Акшам" и в."Стар" подчертават, че Ердоган е набелязал в речта си нова цел, посочвайки, че както в отбранителната промишленост, така и в сферата на фармацевтичните и медицински технологии, Турция трябва да се избави от външната зависимост и да стане страна износител.