Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев
Иван Гешев

6 са арестувани. Не работели с цигани, а само с турскоговорящи български граждани. Подкупите - от 1500 до 2500 лв. на човек 

5 лекари и 1 посредник са арестувани от ГДБОП и специализираната прокуратура при акцията срещу фалшиви ТЕЛК-ове във Варна и Силистра, съобщиха разследващите на брифинг.

В банкова касета на един от корумпираните доктори са намерени 1,4 млн. лв. ,в друга - 270 хил. лв. Разпитани са 31 души, на които са били издадени ТЕЛК решения и са вземали инвалидни пенсии без да имат право на това.

"Работили са като търговско предприятие", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В основата на схемата са лекар кардиолог от Варна и брат му, които са търсили "клиенти". Двамата са уважавани в лекарските среди. Кандидатите са изпращани при лекари от ТЕЛК комисии от престъпната група. Трябвало да кажат паролата "Много поздрави от Р.", за да започнат да се обработват докумените им. Някои забравяли да кажат паролата и после се връщали. Тарифата била от 1500 до 2500 лв. Свързвали се с лаборанта, доктора от рентгена и руги специалитсти, които трябвало да изкарат здравия - болен и да го уредят с пенсия.

"90% от фалшивите ТЕЛК-ове са издадени на турскоговорящи български граждани. С цигани не са работили", каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов за престъпната група от лекари във Варна.